dato’ A in making???

dato’ A in making???

semuanyer gara2 test kat fesbuk..xpasal2 name dato’ A naik..hahaha..yg sapek ngan liyas plak dok api2 babe psal dato’ A dia..hahaha..ntah saper la datuk A dia tu..aku nk jd dato’ n bukan datuk..sbb aku nk dpt anugerah dr sultan..hahaha…beria sgt aku..dan gara2 test kat fesbuk, aku kena kawen umo 27thn..hahaha..pekehey nyer…calon pun ntah ada ke tak..aku jek yg perasan n lbh2…pihak sn, xde ckp pe2 pun..biarla..layan jek ms yg ada ni…idup single pun orait pe…yeazza…

umum dh tau org muda vote utk PR (saluran 4 n 5) ms PRU12 dulu…sbb2nyer byk..generasi Y la katakn..semuanyer berteknologi tinggi..lyn blog, forum etc..media alternatif memcacak naik..ada berite fitnah, ada cerite betul..dan klau fitnah, kena tangkap n disoal siasat, pihak satu lg salahkn kerajaan sbb xde keadilan…ermm camne tu??? dr diploma lg aku dikelilingi ngan student2 dr pihak satu lg ni…xphm aku..hina kerajaan etc..dan biler aku ckp, klau ptptn tu riba sgt, nape ko apply ptptn? kn ke ko subahat..xke ko mkn benda haram jgk..terdiam mereka2 itu…ntah r..

tiap2 kali pergulungan persidangan umno, aku mesti dgr…dulu kat uitm, aku sorang2 jek lyn penggulungan tun mahathir…smbil baring2 tgk tv, then aku terduduk biler tun m bgtau nk letak jawatan..org pertama serbu dia, ketua wanita tan sri rafidah aziz..dasat ooo drama atas pentas tu..semua nangis2..bile membe aku msk bilik tv, tgk muka aku serius, dia tnya nape? aku ckp ler tun m nk letak jawatan..membe aku, teriak kat luar balkoni panggil kwn2 yg lain kat parking motor..semua naik, bersorak tgk saat2 akhir penggulungan umno tu…pelik aku..

kat utp, ermmm ada gak gp2 camni..gp diaorg ler yg baik ati segala2nyer..bkn semuala kn..tp ntah, aku jelik melihat mereka2 ni…biler tun m dtg bg syarahan perdana kat utp selaku tiket canselor utp, dgn megahnyer bgn dan bertnyakn soklan yg agak kasar bg aku..’zmn tun memerintah dulu, org kaya bertmbh kaya, org miskin bertmbh miskin…’ bla..bla..dan gotcha, mamat tu dlm slh satu klas aku sem ni..yg bestnyer, 2-3minggu pertama, aku xpenah pun nmpk muka dia kat klas…mn ek golongan2 ni pergi? ntah aku malas nk amik tau..jd semua2 ni, aku x terkejut biler org muda beralih angin..ntah xtau knpa..ipa ke ipts ke ada jek..

perkataan popular minggu ni, ‘saf kepimpinan baru’ tahniah dgn barisan baru umno…cuma aku xberkenan ngan ketua pemuda tu..undi awal, mukhriz menang…kire semula tetapi ntah knpa ambil ms lbh 6jam utk kire 790 perwakilan pemuda (sumber:http://chedet.co.cc/chedetblog/2009/03/kenapa-saya-tidak-hadir.html#more)…arghh aku terlepas dgn pergulungan timbln presiden umno yg br..bukak2 tv jek, dh najib yg berucap..2 ucapan yg aku ikut kali ni dr najib…satu ms penggulungan, dgn perasmian sayap2 umno..x bosan ucapan dia mcm pak lah..yg menarik kali ni, semua hepi pak lah serah jawatan pd najib, x beremosi ms tun mahathir serah pd dia dulu…

highlight aku adalah pd muhidin saje..letakla dia d kementerian mn sekali pun, pasti dia akn naikkn kementerian itu..dek kerana mulut dia yg sesekali bukak mulut itu, sgt pedas, laser n tajam, selaku naib presiden dia d letakkn ke kemnterian asas tani..habisla politik muhidin..org kanan duduk kat kementerian x popular..tup2 byk insentif utk memajukn kementerian itu..petani2..nelayan2..pekebun2..byk dpt manfaat drnyer…begitu jg ms beliau pegang jawatan menteri belia n sukan, menteri hal ehwal pengguna..cemerlang…

najib? ermm byk isu..tunggu n lihat jek..tp aku x setuju dia release budget mini RM60bil utk rangsangan ekonomi…ermm ntah la..awal lg..

MT umno? byk kejutan..menteri besar n menteri penuh ada yg x terpilih semula..sdh2la tu YB, paham2 je la maksud akar umbi..paling best, tun mahathir hadir ms penggulungan hrni..dan beliau pun dh bgtau akn masuk umno semula jika syarat2 dia dulu tu dh termakbul..(pak lah dh xjd pm)

aku dulu pun penah join kelab umno luar ngra…dpt sijil lg…huhuhu..exco ehem2..penah meeting ngan s/u agong umno yg sblm ni…tp xpenah pun aku dftr jd ahli..hahaha..dan aku jg x penah dftr utk mengundi…sbb aku bosan ngan pak lah..utk undi  pembangkang? xakn sesekali2… 🙂

dan aku tetiba register utk ahli umno…huhuhuh…

untitled3

under kategori tu yg xthn tu..kena letak bwh pemuda..adeh..layan je la…

dan pesanan utk semua, undila aishah af7…hhuhuhu…dia sgt comey..org swk agi..aku ka nuan..eh tu iban..sikda hal..kamek kelakar swk juak…huhuhu…biarkn dgn nyanyian dia..dia tetap comey..kecian dia wey kena kritik..

l_7fe2b9b146624003818f7803b17f9376svote for nya oh..

p/s: klau korang boleh kutuk kerajaan terang2, knpa aku xleh tnjk borang keahlian aku kn??? geraab….

Advertisements
selamat hari jadi abah…

selamat hari jadi abah…

alarm HP aku berbunyi 5 minit sblm besday org yg aku sayang…rmai org yg aku sayang, aku setkn alarm kat HP Chap Ayam aku ni…hrni, 29 March 2009 adalah besday abah yg ke-52..aku x online 2-3hari ni sbb balik kg, jenguk khabar dia…adala sikit jamuan yg adik beradik aku watkn utk abah…ayam bakar, soto, etc…habis x senang duduk jemaah surau kat sblh rmh atok aku..pas maghrib kat surau, aku terus balik rmh, bantu adik aku bakar membakar pe yg patut..

diam x diam dh 2tahun abah kena stroke…penangan rokok durjana…medical board JPA xde pe2 perkembangan utk pencen awal atas sbb2 kesihatan…fisioterapi br nk start semula kat hospital d kg..tu pun 2minggu sekali sbb kakak aku tgh mengandung anak sulung..dan perut dia semakin membesar…

harap abah sihat mcm dulu2…selamat hari jadi abah…

dan aku terus membenci rokok…bak kata tuan guru nik aziz, perokok lg hina dr lembu 🙂

Earth Hour

Earth Hour

earth hour 2009

Aper itu earth hour 2009 campaign? ni adalah slh satu cr utk kte support pengurangan pemanasan global…jd pd 28hb march 2009, start pkul 8.30mlm tutupla lampu selama sejam utk memberi sokongan terhadap campaign ni.. yg minat photography tu, bole join outing kat bukit langat ampang bersama2 udeyismail… boleh cek kat blog dia utk detail –>

campaign ni start kat Sydney Australia…chewaahh terus kepala aku teringat org d ngra kangaroo tu….rindu bai…hehehe…

ape yg aku dok nk gelak psal campaign ni, yg dok mula war2 kn adalah hot.fm, fly.fm dgn one.fm..then merebak ke radio2 lain..dan memjd popular d kalangan blogers semua utk support…jdnyer campaign ni jd buah mulut rakyat msia..so mlm smlm jiran aku sembang la ngan aku..dia tau abah aku masih lg stroke n berada kat kg..dia tnya khabar abah aku..aku ckp, mcm tu je la..cuma kakak aku bwk pg fisioterapi kat hospital..then dia tnya aku, apasal kena tutup lampu 28hb nnti? ada apa? tny jiran aku yg berbangsa india..aku ckp la, nk reduce pemanasan global..tanda sokongan jek..simbolik jek..then dia reply, aiyoo klau mcm tu gelap la semua nnti…then aku ckp, benda tu bkn la wajib..klau nk folo, tutup jek..then dia jwb, ooo ya ka? aku ingat itu kerajaan kasi tutup itu api…xpyh la aku nk tutup lampu rmh aku…buatla siang ka…

rupe2nyer, ada jgk yg xfhm akan campaign ni.. 🙂

Update blog after Earth Hour

malas nk bukak thread br, so just update jek kat sini…yeazza, tepat pkul 8.30pm, aku tutupla semua lmpu rmh aku..yg sbnrnyer, mmg tiap2 mlm pas masak dinner n mencekik, aku mmg tutup lampu biler ngk tv…so no big deal pun…then biler jiran aku tgk tetiba rmh aku jd gelap n kat tv pun ms berite diaorg tutup lmpu, diaorg pun join tutup sekali…yg agak membanggakn aku, jiran yg xphm knpa simbolik tutup lmpu ni diadakan, pun turut tutup samer..plus pasang lilin lg..yg lg terharu, diaorg tutup semua lampu waima tv sekali..sbb aku skodeng rmh diaorg, xde cahaya lngsg, berbanding rmh aku ada pancaran tv dek kerana aku layan AF7, Hitz1 n cite2 yg lain..rosak dekoder Astro aku, dok alih2 chanel…tabik r jiran2 aku..huhuhu..pepun, harap Bumi ada sihat sikit la kesan dr xde panas mentol2 ni selama sejam 🙂

Gathering unbatch

Gathering unbatch

Salam semua…

yeazza..acara mkn2 kembali lg atas permintaan rakan2 yg br balik intern slps tgk xtvt thn lps…so aku mewakili ajk mkn2 menjemput rakan2 unbatch sbbnyer kte ni dr kalangan student diploma, intec, pasum, etc yg xde spesific batch utk d folo…antara details spt berikut:

  • Tarikh : 4hb Appril 2009
  • Tempat : Teluk Batik
  • Masa : Bertolak dr UTP (7am) xtvt smpai ptg @ nk lyn sunset pun okek
  • Bayaran : RM10-15 (selebihnya ada budiman yg sponsor)
  • Jemputan : semua housemte aku (V5C.5.2), rakan2 unbatch jan06,july06
  • Menu : sarapan pagi, ayam bakar+lunch, minum ptg

tiada nyer PM utk projek kali ni…so saper2 boleh r bg idea sekiranya ada..hnya ada individu yg volunteer utk uruskn semuanya sbb klas dia x pack sgt…antara menu yg d cadangkn, sarap- bihun goreng @ mee goreng, main menu-ayam bakar+sosej+nasi goreng, minum ptg-kuih2+daging bakar (tnc apply)…menu berubah ikut bilangan peserta..chef, bkn adik aku lg sbb dia dh keje 🙂

w/bagaimn pun, ajk permainan tetap d tugaskn pd mohd khairi ngan abg zack kte (pokya)..<-blah r liverpool fan…

saper2 boleh bawak pasangan sekiranyer nk la, tp wajib utk join game yg akn diaturkn nnti…xnk ada gap antara kte..kte ni unbatch, so no point aku xkenal ko, ko x kenal aku..time ni la nk kenal2…pasni dh xjmpe dh, msg2 dh grad…

so, aku harap korang2 boleh join n aku mewakili yg lain mengucapkn terima kasih kpda sponsor kte utk gathering kali ni..

game yg d reka khas oleh keri n pokya

null

acara penyampaian hadiah

acara mkn2..


acara mandi2..




pokya kena tanam

p/s: time ni aku br beli camera…persetankn RO3, overexposed etc…shoot n shoot jek 🙂

kalau gmbr lmbr load, sila ke PAGE INI


cr2 menipu

cr2 menipu

lepas ekonomi dunia down, mcm2 email aku dpt..giler r klau d kire2 dh jutawan dh kot aku skrg ni…berjuta2 org nk bg..hahaha nmpk sgt scam…antara scam yg paling popular skrg ni adalah phishing online banking..

aku mmg bergantung sepenuhnyer online banking ni..so far aku ada mamybank2u, cimb, bank islam online banking..mcm byk jek duit dlm tu 😛
terjebak dlm online banking ni start kat uk dulu..bayo bil guna tenet, top up hp guna tenet..kat sana, diaorg bg debit card..nk kuar g brg2 cek kat rmh, ckp baki, swap jek kad tu…back to mysia, br nk start benda2 ni…

biler d perkenalkn online banking ni, rmai yg takut nk guna…pelik gak aku…takut kena tipu kata diaorg2 tu..yg kena tipu tu, x reti psal hal2 scam tenet ni..tu yg ada membe prpmn bg username ngan p/word kat bf, lesap licin duit dlm tu ngan bf2 sekali lesap, padan muka korang…kena tau satu jek, bank2 msyia xakn hntr email kat pelanggan diaorg..diaorg send email @ msg kat accnt online banking kte jek..dan lps tu, bank2 msyia perkenalkn TAC…kena request TAC sblm boleh transfer duit kat mn2 accnt lain…katakn tetiba korang dpt msg no TAC kat hp yg telah didaftarkn pd bank, padahal korang x request pepun..so, maknanyer time tu ada org guna accnt korang utk mengclearkn pitih dlm tu…call bank n report…

oleh kerana TAC ni cr br nk prevent penipuan, ada cr terbaru nk tipu jgk…biasala cr mkn cr salah…ingat tak td, aku ckp bank xkn hntr email kat customer msg2…berikut adalah taktik phishing…

maybank-tipu3nk tau site tu betul ke tak, letakkn cursor mouse kat link…ngk kat bwh sblh kiri betul ke tak url tu…mcm cth email phishing ni, dia sruh msk kat web maybank2u yg betul…request TAC dan pg ke site kat bwh ni..

maybank-tipu2

perhatikn web site tempelan yg org ni wat…web site ni seakan2 maybank2u tp org mn perasan url nyer kn..sbb tu aku ckp, org yg buta it jek buta2 kena kencing…pastu menangis duit hilang..pe pun, jgn bg kat saper2 password n username online banking korang..bahaya oo…klau dpt email ckp diaorg tgh update data utk TAC, sbnrnyer TAC hnya boleh update kat ATM jek..bkn dr email..

so jgn la tertipu lg..aku buh post ni sbb td beli brg dr tenet, CIMB bg code TAC n pesanan jgn layan sms/email/call klau disuruh reveal code TAC…yg dh tau benda ni, ok la..tp membe2 yg xtau lg, hrp berhati2..

benda yg dh terlepas

benda yg dh terlepas

tenet mcm hampeh ms kat utp..kat rmh, br leh guna broadband…update pe yg boleh..msk site ape yg xleh load hrtu kat utp..fs, fb blog kengkawan etc…yg bestnyer pc aku xleh connect tenet..hampeh r vista ni, ke pc aku yg xmampu nk bwk vista?huhuhu…mmg hrni aku akn lncrkn ops bersih n format pc aku tu…byk album kawen n model2 yg nk kena alihkn sblm format bermula…nasib ler ada pc rmh..layan je la…

ada org post buletin kat fs kutuk2 umno..hah ko dh mencarut, aku pun nk carut kat ko..klau xde umno, ko xmsk uni guna dana kerajaan…bengong…ntah saper la minah tu…biarla, aku malas nk ulas2 bab2 politik ni..x semua total umno wat, adalah salah…mcm bagus sgt…

hrtu g pekena char keaw tiau kat spital seri manjung…tgh tunggu dgn sabar order aku smpai, giler babai rmai org…dtg ler geng motor beramai2…dlm ati aku, ermmm mat rempit, nk merempit r tu lps ni..mesti perangai mcm pe..tp biler diaorg duduk, then aku perati moto diaorg, ada stiker navy, duduk baik pnya sopan smbil sembang2…ohoo deme perajurit ngra…ada disiplin..cayala..kedit kat korang..maaf aku slh anggap..

then, dtg r 2 motor…sorang bonceng awex..yg lg satu, sengsorang jek..baik pnya dok sblh meja aku..aku jeling awex tu, hmm xlawa (demand sey aku)..kejap namer dia ayu, kejap hajar, tp ntah saper namer dia, aku xtau..mamat yg bonceng dia, bapak gedik semcm..aku tau dh, pe niat dia…ish mcm2 bdk2 muda skrg ni (aku dh tua wey nk msk 26 dh thn ni)..berikut antara dialog diaorg…

mamat gedik: sakit tak wey kena masuk tu?
ayu: eee pe pnya soalan ni…xnk cerita la, tukar tajuk…
mamat gedik: ala aku dulu pun lps spm terus g thailand nk rasa…eh name ko ape ek..
ayu: org panggil ayu jek..tp name aku bkn ayu..
mamat gedik: eh name awex pertama aku ayu la…
ayu: blah la ko..
mamat gedik: wey korang jgk balik la mlm ni..lepak kat rmh aku dulu..mlm2 ni nnti korang jmpe babi ke ape ke kat jln tu…
ayu : aku kena balikla mlm ni
mamat gedik: jln tu, aku bwk 120km/j selumber jek..

dh la mkn sorang2…xde org nk ajak sembang..ajak achoi, sure g dating ngan awex dia..dh tu smbil mkn, aku pasang telinga la..dek kerana malas nk dgr bdk2 hingus ni sembang, aku blah jek lps hbs mkn..ntah dpt ke tak mamat gedik tu ayat si ayu…

p/s: dan mlm ni, mayb aku ke sana lg nk mkn char keuw tiau lg…huhuu..

cuti midsem sdh bermula

cuti midsem sdh bermula

dem pe jadah aku nk wat time cuti seminggu ni..fyp yg lngsng xde progress…belum ada mood nk continue research lg..dok rmh, hdp pc je la..kerana desprete nk kn streamyx, aku membeli modem backup sementara modem dr streamyx smpai…xpela, x membazir pun..at least klau jd pe2, boleh pkai yg backup pnya..modem streamyx xleh pkai..dh bbrape kali rosak biler hujan lebat dgn petir2 sambung menyambung..xpe dh bc preventing kat forum..aku dh tau camne nk elakkn modem yg keempat ini rosak balik…

biler time boring, sms ngan org itu…tp xde reply, xpela bz kot ngan keje2 master dia…biler time boring, kuar g manjung mkn char keaw tiau depan hospital..dem smpai spital tu, teringat ms abah asyik msk spital ms mula2 kena stroke dulu..berdebar2 jek hati…ni acoi pnya hal ler, dok introduce tempat tu…layan beb mkn kat situ…sorang2 pun layan…org xde awex, camni la..jln2 pun sorang2 jek..

aku bknnyer sekolah kat sini, so kwn2 xde la..kdg2 dh bosan sgt, lepak ngan membe2 kilang ms intern dulu..

dan hrni bermula la hari boring aku yg seterusnyer….