isteri adalah anugerah part 3

isteri adalah anugerah part 3

wow byk sungguh komentar pasal posting “isteri adalah anugerah part 1 n 2”. xsangka plak ramai yg mengomen. lbh menarik, ada pengkomen dr wanita UTP. terima kasih anis dgn zircon^gurlz sbb singgah ke blog ini sekali lg…jgn serik ek ;). sbnrnyer tajuk ni adalah antara dialog dr muvi “Cinta” biler part Dato’ Razali tgh tnya mak Sharifah Amani ms kat kedai mkn…

“Isteri adalah anugerah….”

tp sebelum tu, aku quote dr blog ini 

Untuk renungan bersama

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang
Ada banyak alasan manusia yang membuat dasar dari
hakikat pernikahan, hakikat yang seperti apakah yang
paling membahagiakan? cuba kita lihat…dan manakah
pilihan kita???
– Jika hakikat pernikahan adalah kerana SEX, maka
pasangan rajin bertengkar jika servis di kamar tidur
tidak memuaskan.
– Jika hakikat pernikahan adalah kerana HARTA, maka
pasangan bakal bubar jika bangkrup.
– Jika hakikat pernikahan adalah kerana KECANTIKAN,
pasangan bakal lari jika rambut mula beruban dan muka

keripot atau badan jadi gendut.
– Jika hakikat pernikahan adalah kerana ZURIAT, maka
pasangan akan cari alasan untuk pergi jika pasangan
tidak dapat memberi anak.
– Jika hakikat pernikahan adalah kerana KEPERIBADIAN,
pasangan akan lari jika orang berubah tingkah lakunya.
– Jika hakikat pernikahan adalah kerana CINTA, hati
manusia itu tidak tetap dan mudah terpikat pada
hal-hal yang lebih baik, lagipula manusia yang
dicintai pasti MATI / PERGI.
– Jika hakikat pernikahan adalah kerana IBADAH kepada
ALLAH, sesungguhnya ALLAH itu KEKAL dan MAHA PEMBERI
HIDUP kepada makhlukNYA. Dan ALLAH mencintai hambaNYA
melebihi seorang ibu mencintai bayinya. Maka tak ada
alasan apapun didunia yang dapat meretakkan rumah
tangga kecuali jika
pasangan mendurhakai ALLAH.

* Kalau rajin..Tolong sebarkan petunjuk ini kepada
saudara Muslim Muslimat yang lain. Ilmu yang
bermanfaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi
orang yang mengajarnya meskipun dia sudah mati.
InsyaAllah

dan juga ini
Tingginya Darjat Seorang Isteri….
1. Rasulullah saw menyebutkan di dalam hadithnya bahawa apabila suami pulang ke rumah dalam keadaan letih dan isteri melayan dengan baik, maka ia memperoleh pahala jihad.
2. wanita yang menjada adab rumahtangga akan masuk ke syurga 500 tahun lebih awal dari suaminya. Dia akan menjadi ketua 70000 malaikat dan bidadari. Wanita itu akan dimandikan di dalam syurga dan menunggang kuda yang dibuat dari permata yakut.
3. wanita yang menjaga solat dan puasa serta taat pada suami (selagi suami tidak melanggar syara’) akan diizinkan Allah memasuki syurga dari mana2 pintu.
4. wanita yang melayan suami tanpa khianat akan mendapat pahala 12 tahun solat. Pahala ini menunjukkan kasih sayang Allah kepada wanita yang melayan suaminya dengan ikhlas tanpa khianat sedikitpun, samada suaminya di rumah atau di luar rumah.
5. wanita yang mengurut suami tanpa di suruh akan mendapat pahala 7 lapis emas dan wanita yang mengurut suaminya setelah disuruh akan mendapat pahala 7 lapis perak.
6. wanita yang meninggal dalam keadaan suaminya redha akan masuk syurga.
7. wanita yang memandang suamiinya dengan penuh kasih sayag akan dipandang Allah dengan pandagnan rahmat. Semakin lama pandangan isterinya kepada suaminya, semakin besar rahmat Allah.
8. wanita yang tetap melayani suaminya dengan baik dalam keadaan suaminya marah, ia akan mendapat pahala separuh jihad.
diambil dr SINI

sajer utk renungan bakal2 isteri semua..sbnrnyer xpyh pun kasi berpoligami kat suami nk dptkn payung emas…ada satu blog tu aku bc, isteri pertama tdo sekatil lg dgn madunyer sbb nk bg kebahagian pd suaminyer…tp sbnrnyer dia x ikhlas n lm2 dia memberontak dan akhirnya msk wad psikatry kerana tekanan perasaan…

ayat takdir biler berpoligami tu pun aku petik dr kisah benar kwn abah aku..dia cerite tektik2 nk kawen lain…iyerla saper la mampu lwn jodoh dr Tuhan kn..dh d takdirkn dia berkahwin lbh dr satu… lol

part wanita2 UTP yg memilih bulu ni, ala korang pun aware psal ni kn…klau x korang, kwn2 korang…tp x semua la..tp pengalamn aku 3thn setgh dok kat UTP ni, biler kwn2 aku cerite diaorg ngorat wanita2 ini (aku xberani nk ngorat wanita UTPian), wanita itu akn tnya, pkai kete ape…nk dinner kat mn? xkn kat pak ali kot…hahahaha…well tu personal masing2 la kn..x bermakna aku benci wanita2 UTP..klau x, xkn r aku dok ushar zircon^gurlz ms amik paper Operation Management senin hrtu…hahaha kantoi..aku cr idea r time tu. tgk dia kusyuk semcm jek, naik panic plak aku :)..tp stail aku, klau wanita2 ini dok belek HP, phm2 sendri dh la..x mcm aku, simpan HP Motorola soletep aku ni…(abg besut jgn gelak). dulu aku pun gitu jgk, gerak seinchi jek sms org sbrg laut smpai ke OZ, sbb bg aku, kejujuran itu pntg w/pun ke mn aku gerak..aku leh tipu dia aper, tp Tuhan tau kn..hubungan yg x jujur x thn lm..tp kdg2 jujur pun xthn lama jgk 😦 lupekn kisah aku…seterusnyer…

abah aku garang..kdg2 panas baran…so ms arwah mak aku jg dia, sbgai manusia biasa, dia pun ada hati n perasaan..w/pun abah x maki2 arwah mak..kdg2 kata2 abah buatkn arwah mak mkn hati..terasa…iyerla dh tua..umo thn lepas 48thn…umo bonus slps arwah nenek meninggal ms 40thn..arwah mak dulu penah ckp, umo brape la mak akn meninggal sbb tok mak meninggal umo 40thn…arwah mak penah terus terang ngan abah…knpa abah wat perangai ms sihat dia dulu smpaikn arwah mak makan hati..then abah bgtau, yg niat dia x sekelumit pun jauh ht ngan arwah mak..kata dia, dia wat mcm tu sbb nk isterinya tu patuh pd suami ..then dgn keadaan menangis, abah mintak maaf pd arwah mak klau aper yg dia wat ms sihat dr stroke dulu, watkn arwah mak mkn hati…

cukup 2 minggu kisah itu, arwah mak meninggal dgn keadaan yg ckp senang…kami lwt jenazah pakcik kat kg, smpai2 jek, mak dgn adik beradik aku bc yasin utk jenazah pakcik..dada mak terasa sempit..aku hntr abah balik kg sblh abah (kg abah ngan mak sblh2 jek)..kakak ngan adik aku ikut bwk mak naik kete sepupu bwk arwah mak ke emergency hospital sabak bernam..dan dlm kete tu, mak sempat sruh kak yong mintak ampun sekali lg pd abah..dan mak halalkn semua air susu dia pd anak2 dia..sekali tarik ucapan syahadah, nyawa dia d tarik keluar dr jasad..aku ngan atok, pecut pg hospital..msk emergency room, doktor kata ‘bateri’ jantung mak aku fungsi kejap jek tp jantung dia xde respons nyebabkn kejutan electrik dr bateri itu berhenti…keesokkn hrnyer kami kebumikn jenazah 2 jenazah sekali…

sbb tu aku rs nk penampar jek kalu ada org kurang ajar kat mak msg2..sbb korang xpenah rs betapa sunyinyer xde mak…

mak aku berpendidikan setakat spm jek..tu pun amik 2x..tp vision dia, dia nk semua anak2 dia msk universiti…minggu2 akhir hayat dia, tetiba dia nk ikut hntr aku balik UTP…aku penah kena tonyoh ngan kasut sekolah ms sek rendah dulu sbb basuh getah keliling kasut tu xbersih..ms sek ren, pg2 kena sarapan sblm pg sek..pas mandi, bc sifir sblh peti sejuk..then mak akn soal psal sifir…xdpt siap!!!… report card mesti biru @ hitam jek…dpt merah yakni D, kena rotan sbesar ibu jari kaki aku skrg ni hinggap 2 kali ke tangan kami…klau C, kena sekali…tp aku xde merah ek..

p/s : maaf pnjg plak post kali ni..last kot..ckp la smpai part 3 ek..

Advertisements

7 thoughts on “isteri adalah anugerah part 3

  1. yes2, x sume cmtu..hee~
    maybe derang tu mendahulukan “harta dunia” dr harta akhirat
    nauzubillah
    x kurang gak laki yg nak pmpuan2 cmni utk idop derang
    kang kata low taste la klu dpt yg cikai2..haha~

  2. dear adik serul abe besut nk komen skit..haha
    mcm ni lah..kalu nk harapkn jodoh n takdir dr tuhan xckp kalu xusaha
    mana ada jodoh turun dr langit kalu xusaha..usaha ni didahulukan dgn doa dan niat dgn ikhlas..
    aku dh ngantuk..esok usha kt usm cari jodoh..haha

  3. erm, bagi saya tak sume pompuan kat utp cam tu. Ramaikan girl kt utp ni. So ade macam2 yang diorang aim kan. Bukan setakat tengok duit and rupa je. So, teruskan usaha anda. Ngeh ngeh ngeh.

    Sebenarnya saya ada pengalaman, ayah sendiri yang kawen 2. Dulu mase kecik idop kitrg susah sebab selalu berpindah randah. Time tu mak cam tak leh terima keadaan tu. Even kitrang (ngan adik2) yang masih kecik time tu pun cam fobia. Pernah terfikir, sume2 tu mimpi je dan bila sedar sume tu tak pernah jadi pun.

    Alhamdulillah keadaan sekarang cam da ok sket. Apa2 pun saya berharap kalau boleh benda2 ni tak jadi lagi. Sakek rasa. Sebab banyak pahit dari manisnya.

  4. anis: oh yer ker? xpe…mkn madu byk2 sbb manis 😀
    abg besut: hahaha kata pnjg, bc jgk 😛

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s