santau – dendam sampai mati

santau – dendam sampai mati

ni la filem santau yg aku nk tgk sgt nnti….preview awal, bole bc kat blog2 hiburan…perkara yg best psal cite ni, tag ‘Dendam Sampai Mati’ tu…ape dendam nyer, kena tgk la cite ni mcm mn….

filemgambar.php

preview cite Santau ni bg aku byk klise r….aku xphm nape teaser Santau ni diaorg mainkn sblm crite Papadom start, byk yg tutup2 muka…pastu jerit2 terkejut…mostly prpmn la…klise nyer

  • hantu mesti akn duduk bhw katil yg gelap….
  • pontianak ke antu yg berkaitan tu, akn mkn mknn ala2 geli2 ada ulat2
  • manusia tido ngan pontianak tu…tp aku rs dlm Santau ni, manusia bersetubuh ngan pontianak tu kot…
  • antu selalunyer lawa

tp dlm Santau ni, mcm kena rasuk la….ntah la…aku sbnrnyer klau MIG wat cite antu, mmg nekad dh xnk pg dh…nyesal cite Congkak x habis lg…tp kali ni pengarah lain…yg betul2 aku suka cite antu MIG, Jangan Pandang Belakang jek..

Advertisements
Pontianak diluar tingkap??? – Teaser Jangan Jenguk Luaq Tingkap –

Pontianak diluar tingkap??? – Teaser Jangan Jenguk Luaq Tingkap –

Dh 2hari new life kat UTP ni…sem baru..subjek baru…bilik baru…rumate baru…ragam baru…benda menyusahkn..benda lama πŸ™‚

biasala sebulan setgh bilik ni d tinggalkn…mcm2 hal ada…ada sarang burung layang atas siling…camne dia msk pun xtau…dan ada cik pontianak yg suka dok jenguk2 diluar tingkap bilik…

anda xpercaya pd cik pon d UTP ni….??? fikir2 dan renung2knla biler nk jenguk ke luar tingkap tu tiap2 mlm…….
ponti2

p/s jgn biarkn diri anda diselubungi misteri…..

thread terbuka wat seme

thread terbuka wat seme

ceh ada jgk peminat setia tinggal kn komen kat thread aku tnya nape lame x blogging…cuma dh x de bahan nk crite la bro…

dulu aku tulis lepas arwah mak meninggal dunia…dan stress sbb abah still lg stroke, JAUHI ROKOK, UCAPKN TAK NAK PD ROKOK!!!!! (kempen tak nak kementerian kesihatan jap :D)

pastu tulis psal jiwa2…ceit mcm bdk2 sekolah jek aku bc balik….makanya aku tulis biler terasa nk tulis jek…since ruangan isu2 semasa kat k5 dh tutup yakni root admin pnya port dh kena block, sikit2 aku menulis psal isu2 semasa since umo aku pun dh 26thn…kena pk lbh matang dr cintan cintun ni….

aku juga menulis psal muvi2 yg aku tgk, kecuali review jin notti yg mcm hampeh tu….tp sbb adik aku balik manjung n sponsor tiket cinema kat sitiawan tu, aku lynkn jgk…hahahaha…cite melayu still lg tumpuan aku utk diberi ulasan sbb aku tau rmai rakyat msia xnk tgk cite melayu…tp aku pilih pengarah n produksi jgk…since aku terlibat dlm photography, aku suka tgk n belajar shoot2 dlm muvi…kdg2 aku byk tgk shoot selain hayati cite tu…hahahaha..alih2 tunggu pirate pnya dvd πŸ˜› KDN jgn cr aku erk!!!!

so berbalik komen hg kat thread papadom tu, aku fhm sesetgh org demand lbh dlm muvi melayu…nk kata papadom tu hampeh, terpulang pd semua…mcm aku, aku x suka tgk cite yg berat2 sgt…aku nk pg cinema sbb nk enjoy muvi…komedi paling aku suka selain cite antu…..still tgk pengarah la kn…Santau mcm best jek seme hahaaha….

bkn aku xnk review psal Nur Kasih….mulanya aku tgk cite tu, gile babeng byk iklan…pastu cite tudung litup pkai purdah2 sume…cite pebenda ni….hahaha…then aku br dpt tau, tu cite Kabir Bahtiar…lyn2 syiok plak…since dia antara pengarah yg aku minat dan stp muvi dia kat cinema aku pg tgk, setakat ni, Cinta, Sepi n Setem…aku x folo stp series ni, sbb tu aku malas nk ulas…bile aku visit catch up tv kat tv3, tu dia stp series org akn komen x kurang dr 500-600 komen…harap hg x keciwa ek seme…kat situ byk komen2 utk 26 episod ni…dh byk sgt review…

lgpun bile hg dh tau ending cite Nur Kasih, mcm x syiok plak tgk…hahahaha…

nur kasihnur kasih2

w/pun hampir kesemua peminat Nur Kasih, akn terpikat ngan Adam @ Aidil dan Nur Amina, mcm mn pun aku suka Nur Amina pnya watak….

real life dia, itu privacy dia…tp to be honest, aku suka karektor dia kat luar…chiky, selumber….klau jd marka aku pun orait kot seme sbb akn kn jenis pendiam, senyap jek…lwn balik ngan perangai aku….hahahaha…ada hati…x dpt mcm Nur Amina, dpt mcm karektor dia pun dh okek per…

adios my pren…bile2 aku menulis lg…calo bro…

keropok yg sedap

keropok yg sedap

Papadom amat tepat dianugerahkn Filem Terbaik Festival Filem Msia 2009 selain merangkul Pelakon Lelaki Terbaik, Pelakon Wanita Terbaik, Cerita Terbaik dan Skor Muzik Terbaik. xrugi menonton pilem ini…

mlm ni rata2nyer rmai kat tgv ipoh adalah students UTP…depan aku, 2-3 row semua mereka2…ceh aku ingatkn tgk hr selasa, xla rmai mn berbanding hari Rabu sbb rabu kn ada offer utk student…tp x pela, lynkn jek…huhuhu…

x keterlaluan mengatakan filem Afdlin Shauki ini agak2 spt filem P.Ramlee, Anakku Sazali yg main focusnya pd anak mereka…Sazali yg merupakan tukang sapu DBKL menyatakan filem tersebut mmg adaptasi kisah hidupnya semasa kecil…agak sama dgn Papadom apabila Afdlin menggunakan name anaknyer sendri Mia Sara + lagu runut jg berjudul Mia Sara same spt P.Ramlee, Anakku Sazali…

Cerita Afdlin mmg Β aku x pernah miss kecuali Sumo-lah…Afdlin suka melakonkn watak tukang masak, Sepi (Chef), Sumo-lah (pembuat shushi), Papadom (Owner Saadom)…menggunakan Pete Teo yg kte tau komposer terkenal, agak kaku dlm lakonan dia, mungkin susunan dan pengarahan muzik, beliau amat pakar, tapi tidak pd lakonan…w/pun hnya sekejap shaja watak dia, tp sbnrnyer watak dia amat kuat sbb line ‘Muhibah’ itu amat kuat utk menggambarkn keseluruhan filem ini…

papadom_teaser_malay

Poster lame

Papadom mengisahkan seorang bapa yg terlalu melindungi anaknyer sehinggakan tindakannyer itu agak keterlaluan….dari sekolah menengah sehinggala alam universiti…

set penggambaran yg simple, hampir keseluruhan shooting wat kat UiTM S/alam, menggamit rs rindu aku kat UiTM, w/pun hnya 3 minggu aku msk UiTM S/alam…huhuhu…

papadom

cerita ni bestla, byk babak2 lawak yg bkn lawak bodoh…mcm cerita baik pnya cilok, dr mula smpai habis, asyik ketawa jek…cuma heran ngan brader sblh aku, giler kontrol…metang2 bwk awex, siap suap pop corn lg kat awex dia…hahaha…jeles2 sbb aku tgk sorang2 jek…layan jek….

nk cerite part mn yg kelakar pun susah…korang tgk la sendri…pasti x rugi…

kat poster kedua ada tanda DOLBY DIGITAL sound system, tp bunyi dlm cinema 4 tgv ipoh mcm gampang…selow sgt smpaikn x dgr pe2 biler penonton gelak ngan kuat…xtau la diaorg mmg pasang volume tu slow @ mmg original dr filem tu sendri…klau aku ckp, diaorg gelak ngan kuat, mmg pasti la cite ni kelakar habis…klau x, xkn la aku merungut psal bunyi ni…

p/s: looking fwd nk tgk cite SANTAU bln Dis nnti…tgk teaser dia, fuh mantap giler….

perkenalkan…

perkenalkan…

name kakak aku bagi ntah mcm mn ntah ejaannyer… Awwnie Hazikah kot yg bermaksud sayangku/kesayanganku..w/pun aku lebih suka dgn name Aunie Hazirah…dh anak dia kn…biarkn ler…Aunie ni lewat keluar dr perut ibunya seminggu lebih, kirenye lewat la sikit…tp Alhamdulillah kak yong lahir secara normal, dh itu yg dia doa selama ni…

meneliti cerita n detik2 melahirkn Aunie yg berat 2.91kg ni, secara spontan aku tnya kak yong,

‘sure ko serik nk mengandungkn???’

best x ayat adik dia ni…hahaha…ahad 11/10 kak yong msk spital 10pm..dan aku dpt call dr dia pkul 12.30am..time tu br balik dr kl…so time dia lahir aku x sure sgt…dlm lingkungan itu la jgk…bila lahir waktu mlm, makanya doktor xdela utk membidankn Aunie…dan xdenya tunjuk ajar dr nurse2 yg bertugas mcm mn nk handle saat2 nk bersalin…ialah, kak yong bersalin utk 1st time…

bukaan dh 5cm, dan sakit utk bersalin bertmbh2…pelik ms mengandung, berat badan kak yong x penah naik..turun lg ada la, mungkin sbb mengandung ms bln pose kot…jd nafas utk meneran agak singkat dan mcm biasa, nurse bertugas mcm mak tiri ler marah2 kn…nk aku kata bangang, org tua…tp klau dia dh keje lama, dan stp pesakit dok maki2 nurse tu, dh sah2 ckp 40 kali, Tuhan makbulkn kot πŸ˜›

bontot kak yong secara tindakan reflexnya akan terangkat seiring dgn meneran utk Aunie keluar dr rahim ibunya…ikutkn bontot xleh angkat sbb bukaan mulut rahim akan terkoyak…dan iyer, betul koyakan paling besar pernah nurse2 tu tgk…

Aunie sihat, Alhamdulillah x kena demam kuning sbb ibu dia asyik sumbat ngan susu badan…ms aku visit anak sedara aku tu, aku bwk sekali ngan buah kurma…jenguk Aunie for d 1st time, kuat nangis jek….ms tu dia dh berak tp belum kencing, so kena tahan lg kat spital…tambah2 plak susu badan ibu dia x byk lg…biler nangis jek, terus aku calitkn mulut dia ngan buah kurma…best tgk lidah dia terjelir2 rs manis kurma…hahaha…hah diam dia…

smpai jek rmh, sah2 aku shoot dia terus…aku post gmbr2 Aunie kat facebook, sibuk plak yg lain2 dok komen aku biler plak…ceit, calon pun xde…ckp la aku melihat Aunie ni membesar sihat dan jd anak yg solehah…dia pun waktu mlm x nangis sgt…Alhamdulillah byk urusan dipermudahkn…mungkin jgk sbb kak yong yg jg abah yg masih lg stroke dpt reward dr Allah…Wallahu’alam, hnya Allah Maha Mengetahui

bile ibu Aunie ni kuar dr bilik utk makan ke hape, jeng2 pak ngah dia masuk kacau Aunie…hahaha…jahat x pak ngah dia ni smpaikn abah marah jgn kacau dia tido…xpe awal lg, nk main2 ngan dia pun xleh lg…tunggu besar sikit, sah2 aku didik dia jd model yg terhebat sbb ibu dia pun ms kecik gedik x hingat…hahaha…

perkenalkn…


Tangan Pak Ngah dia…

Anak beranak tido

mana aku x kacau, asyik tdo jek…

jd jgn tnya bile turn aku plak…calon pun xde lg…teringin tp x berpeluang lg πŸ˜€

1 Malaysia

1 Malaysia

Lame nyer x menaip d blog ni…2minggu lbh kn…byk link kat sblh kanan blog ni yg dh x aktif berblogging lg..ada yg berehat sebentar…ada yg tutup blog…ada yg pindah domain blog tp x bgtau blog baru….aku pun MUNGKIN jgk akn berenti ber blogging sekejap kot…KOT la kn…kdg2 tgn gatal nk menulis lg…tp yg pasti, blog ini akn jarang2 diupdate…

ok back to title, 1 Malaysia…satu tema/panduan/sewaktu dgnnyer dlm pemerintahan DS Najib (DSN)…Pak Lah, Islam Hadhari…Tun M, Wawasan 2020 menjd target seluruh ngra Msia…DSN memilih tema ni utk menyatu padukn rakyat msia tanpa mengira bangsa tp masih lg menghormati hak2 kaum lain…

Islam Hadhari menampakkn kesan ketakutan bg kaum lain d msia…bg org Islam sendri, didakwa satu ajaran lain @ mazhab lain w/pun konsepnyer mmg telah ada dlm ajaran Islam itu sendri…dgn kekalutan global mengenai pengganas, konsep ini nmpk gagal….

persoalan, berjayakah konsep 1 Malaysia ini????
1 Malaysia bermaksud, semuanyer sama, sama jg la idealogi parti politik PAP (S’pore) dan serpihannya DAP…malaysia malaysian…nape perlu ada sesetgh kaum dpt hak istimewa walhal mereka2 jg lahir n membesar d msia…spt yg aku nyatakn d atas, ada sesetgh hak yg termaktub dlm perlembagaan, kte x bole usik…dh namenyer perlembagaan, nk bina ngra perlu ada perlembagaan…perlembagaan bkn undang2 yg ada pindaan…so hrp paham akn itu…

konsep ini sbnrnyer dh lame pun…cuma kte xperasan sgt bile bergaul dgn rakan2 yg bkn melayu….bile 1 Malaysia ini di war2kn, maka kte akn lbh aware dlm perhubungan kejiranan…same shja semasa Tun Abdul Razak hendak menyatupadukn rakyat msia…bkn senang Tun nk handle masalah pelbagai kaum seiring dgn bermulanyer pembangunan ngra…so dgn anak beliau la, uasaha ini diteruskn…

Pengalaman aku…

  • Orang buta

Last weekend, aku pg penang sbb ada workshop sony alpha…hampeh, xde praktikal model..tp xpela dpt kenal ngan kwn2 br, kongsi2 ilmu…bole try A850 full frame ngan lens SAM Super Auto Smooth Motor…dan G lense yg gak kurang ajar mereka rachun aku…tp biasala, strategi peniagaan…sblm ke penang, mcm biasala kena naik feri utk ke seberang…dh lm gak la aku x naik feri ni sejak grad dr UiTM Penang…nk tunggu feri, kat tempat duduk, aku nmpk sorang penumpang berbangsa Cina tp buta…dia gunakn tongkat utk merasa dinding kat area tempat duduk tu…

bile feri dh merapat, penumpang biasala bising2 then tau la uncle tu yg feri dh dekat..bile org langgar bahu dia, tau la dia yg pintu area menunggu dh d buka…sgt sensitip kn deria org buta ni…hrtu agak bz sbb bdk2 USM balik bercuti…aku plak ntah nape dok speaking bhasa penang ngan kepala2 dok pusing mcm anak mami…hahahaha…gian kot nk sembang utara…

mcm biasa sejak dr zmn belajar kat UiTM Penang lg, aku xsuka rebut2 nk naik feri…xdpt tempat duduk, aku leh berdiri…so aku antara org yg last naik feri…sekali aku nmpk uncle ni teraba2 cr dinding utk disentuh…dia lost direction…fuh silap langkah leh msk dlm ayaq la…cepat2 aku grab tangan uncle tu dan bimbing dia naik feri sblm ntah ke mn dia ter terjun nnti…duduk kn dia, then aku g tempat jual ayaq…lapaq ayaq tau dak…feri merapat sblh penang, aku mcm td jgk gerak lmbt2…sekali bile aku toleh belakang, uncle tu td ada sorang mamat melayu yg bimbing dia utk keluar dr feri…

perlu ke 1 Malaysia, utk tlg org lain yg dlm kesusahan dpn mata kte…

  • bayo bill

pas raya aku kena settle semua bills…mcm biasa ASTRO adalah bills yg terakhir akn smpai…penah satu bulan tu, bil x smpai then aku x pg bayo…astro call nape x bayo..kakak aku sound r yg penyata bil x smpai…pej opis ayo tawo jd tumpuan aku…owh sabtu, org masih lg beraya…jd lengang..dgn slumbernyer aku pg kaunter, tunjuk bills…akak kaunter tnjk kat aku, sila amik nombor ek…ceit, aku berdua jek ngan uncle india yg kat kaunter2 tu…kena amik nombor meh??? ah gasak, muka aku umum sedia maklum mmg mcm garang/x puas ati tp ati aku x la mcm tu…pg amik la, dh tu opis deme, ate aku plak dok serbu2 mcm tu kn..kalih ke kiri, uncle tu senyum kat aku…garang2 muka aku ni, masih lg mampu sedekah kn senyum tau kat org lain…

hbs bayor beratus2 bills, ceh byknyer bill rmh aku…kena cut ni..nk potong astro jek…tenet atas name aku, sayang oo nk potong…nnti nk register lain, streamyx bg modem wireless chap ayam…coverage akn trun sbb loss transmission akn menurun…klau guna cable pun dh byk loss, ape tah lg guna wireless…ooo xmo2 byk benda aku belum download lg…game2 utk version 2010 aku belum hbs download lg πŸ˜›

kat luar post opis. aku terkejut ada uncle india sapa aku….gud moring…dan sempat aku jwb ngan senyuman aku ni…hahahaha…enyuman aku manis x???

  • isi minyak

kat ayo tawo ni ada stesen minyak caltex br…owh skrg aku isi minyak kete kat caltex jek sbb aku merasakn additive techron sgt power kat kete aku…hahaha…owner dia cina…biasala br2 bukak, mn aada sgt pekerja…so brader tu bwk family dia same2 jg stesen tu…bile aku nk bayo, aku bg duit beso…ada la anak brader owner stesen tu yg jg kaunter…umo2 bdk tadika…bila da bg baki aku ucapkn terima kasih dlm bhsa cina….tersipu2 adik ni..hahaha…itu je pun yg aku pndai ckp πŸ˜›

ape pun, aku suke konsep ni…ingatkn kte dlm bermasyarakat…tp mcm biasa pihak PAS (sbb aku bc harakah jek) pandang lekeh akn konsep ni…PKR aku xlyn…m,emandang enteng akn idea penubuhan F1 1Msia…ntah ler…d lain hari plak aku ulas…

panjang berjela2 aku tulis…klau korang nk bc, bc ler…hehehe…adiosss…