isu Allah lagi…

isu Allah lagi…

lama sudah aku tidak berbicara politik….ntah, tgk kn saje…time pilihan raya, kte pangkah dacing…ngee….phm2 la parti aku ape… ๐Ÿ˜›

khutbah jumaat minggu lepas, sentuh mengenai perihal penggunaan Allah…khatib berpesan, umat Islam jgn la menyerang gereja mahupun mn2 rmh ibadat agama lain…

last week jgk, polis dpt menahan bbrape org suspek yg terlibat dgn bakar gereja…mulanya seorg disyaki terlibat selepas mendpt rawatan kesan kebakaran di dada n tangan…selepas disoal siasat, bbrapa tangkapan dibuat…apabila ngra dlm keadaan tertekan dgn isu nama Allah ini, org rmai khususnya pembangkang sibuk sgt nk salahkn polis sbb xdpt kawal keadaan…walhal bbrapa kenyataan polis dikeluarkn utk menenangkn seluruh penduduk msia….pelik bukan??? dek kerana kejayaan polis ini, sape jek puji polis??? none!!! oleh itu, sekalung tahniah wat semua anggota polis yg menjlnkn tugas…yg rasuah, tunggula balasn dunia dulu…

kenyataan dr Tuan Guru Nik Aziz, sape2 ahli PAS yg terlibat dgn kes kebakaran gereja, akn dikenakn tindakan tatatertib n diserahkn kpda polis utk tindakan seterusnyer…

tetapi agak pelik dlm PKR…DSAI sokong plak…ahli parlimen s/alam pun sokong plak..malah Khalid Abdul Samad, MP S/alam (PAS) itu mencadangkn 99 nama Asmaul Husna pun dikongsi dgn agama lain…fuh dasat PKR ni…ahli parlimen kulim Zulkifli Noordin buat laporan polis terhadap rakannya dlm PR itu…dan last week MP S/alam dipanggil oleh Sultan Selangor mengenai kenyataan yg dibuat oleh beliau, melanggar titah baginda bhwa penggunaan Allah tidak boleh digunakn oleh agama lain di Selangor…Selangor adalah ngri pertama yg mengeluarkn kenyataan berikut dan disusuli oleh ngri2 lain di Semenanjug…

dlm BN ada jgk MP yg melatah…MP, Nazri yg menjaga hal ehwal parlimen, memberi kenyataan bhwa nama Allah boleh digunakan hnya di Sabah dan Sarawak shja…kenyataan beliau membangkitkn perasaan marah d kalangan ahli BN khususnya dlm UMNO…kenyataan beliau hnya bersifat peribadi dan bukannya suara kabinet dlm hal ini…

moralnya spt aku ckp hrtu…hal ini kena tangani dgn hati2…jgn smpai jd rusuhan kaum…

p/s: takziah wat seluruh kaum kerabat diRaja Johor atas pemergian Almarhum Sultan Iskandar

p.p/s: takziah jg pd seluruh keluarga Tun Ghazalie seorang ngrawan msia yg jg meninggal dunia smlm..

p.p.p/s: aku mengutuk blogger, forum yg memainkn sentimen perkauman…hdpla kte dlm harmoni…hati2 apabila anda meletak status d fb…anda diperhatikn!!!!

Advertisements
review muvie

review muvie

ape la sgt yg ada kat sitiawan ni…showtime xbyk mcm ipoh…sherlock holmes smpai skrg aku dok torrent lg…siot promoter x nk bwk ke perak citer tu…so xdpt la aku review muvie tu…

tp aku heran plak, cite avatar dh nk basi pun kat msia ni…tp hitz blog ni org dok curi gambo avatar poster tinggi plak…msia mmg slh sebuah ngra yg kdg2 screening time samer ngan hollywood…kdg2 jek delay seminggu dua…ada jgk yg kat msia dulu main, br US…

ala poster avatar tu pun aku cilok kat google image jgk…sukati korang la nk cilok kat blog aku ni jgk…hahaha….

chikaro…

chikaro…

aku panggil prpmn, chikas..dekat2 ngan chicks…tp cite adnan sempit panggil awexs dgn chikaro…hahaha…dr start cite smpai hbs, asyik ketawa jek…cite ni best utk release tension…ringaan, tp mcm biasala x logik d akal pun ada….

ape yg xlogiknyer, mn de bos yg pkai merc nk kapel ngan peon…aku ckp peon ek, bkn poen…jgn slh ckp kat org utara…nnti kena sepak nnti…hahahaha….

pemilihan sam sbgai teraju utama, agak bestla…dia klau nk buat muka lwk, mmg betul2 lwk…klau muka nk gaduh, mmg dh naik giler dia gaduh…

kemunculan artis MIG dlm filem rempit yg mula2 dulu, mantop…sbgai bekas minah rempit, yg kawin ngan raja rempit, macha, yg skrg bukak kedai mkn…macha lakonan cat farish…tetiba teringat plak, farid kamil kn ke mati ms rempit 1st dulu…

shot2 ahmad idham suka plak selow2 kn pergerakan…giler babeng ‘gunung2’ pelakon prpmn gegar2 dowh….stunt best la…nmpk real…tp aku dok bygkn klau intan tu yg jatuh….aduh, sian dowh sakit…

ahmad idham tambah kn watak along dgn angah dr raja lawak 1+2, nmpk sgt diaorg mmg power….angah, xpyh dialog ape pun, hnya menyanyi karok jek kat kedai macha, dh leh wat org ketawa x hingat…

bg aku cite ni best la…mmg kelakar…cite kelakar slps jangan pandang belakang congkak….lain2 review tgk sendri la…ni ape otak aku process bile mata dok tgk scene2 tu…ada gak org ckp cite x best…ntah pe2…terpulang…

ye, aku tgk sorang2 lg…dh biasa pun lyn muvi sorang2…

11 mac rempit v3 plak kuar…tp dh xbest, sbb byk kena potong…judul muvi pun kena tukar…klau la msia jd mcm kat UK ada kuarkn dvd uncut version…mesti best…

nntikn….

single is simple…

single is simple…

tulisan jiwa2 lg…huhuhu…nmpk status kwn kat fb, so aku pun ngada2 ler nk menulis…since aku pun agak jarang nk update blog sbb ntah…mcm dh xde bahan nk cerite ape…rmai rakan2 utp yg dh keje pun, mcm dh stop nk menulis…padahal bknnyer xde tenet kat rmh msg2kn…penat ngan tugas sbgai engineer la tu kot…

org xpercaya aku single lg…sbbnyer kat fb, pnya byk album aku shoot chikas…ler, klau korang nk tau, semuanyer dh ada bf tu…aku x la pro photog tp cuba terapkn nilai2 pro tu…wat pe ko nk hijack gf org kn??? so just wat keje yg kte suka je la….biasanye hbs shoot, hbsla hubungan kami…kecuali klau nk repeat shooting…

lg plak, kwn2 yg share minat shoot potrait ni x rmai…rmai yg kena surat tunjuk sbb oleh mem2 diaorg…ada yg gaduh…ada yg kena bersoal jwb berjam2 lamenyer ngan gf msg2…huhuu…takut sey dgr diaorg gaduh…terasa berslh plak ajak kwn2 lain trun shoot sekali…w/pun aku shoot mmg ikut kepala, aku tau ada org jaki n mcm2 la cerite kat blkg…biasanyer dlm kalangan photog, yg kdg2 aku pun xpenah kacau keje diaorg…pelikkn dunia ni…ke mmg sikap melayu yg suka dengki mengdengki….dunia….dunia….

so being single kn ke simple…w/pun mmg sunyi jek hdp…hp x bunyi…kdt x luak…klau luak pun, bile aku malas nk bukak fb kat pc, aku browse guna gprs…maklumla hp chap ayam, xde mode wifi….klau x, leh guna wifi free je kn…nk lg best, klau adik bongsu aku balik, cek kedit hp aku…hah, yg tu betul2 luak klau dia pow kedit aku…

tp aku suka prpmn yg suka main camera mcm aku…leh share hobby n minat…sbbnyer org itu akn phm kehendak aku…so xdela timbul perasaan cemburu ke hape kn…biarla ms yg tentukn…lame ke kejap ke aku dpt gf kn…hehehe…wat ms ni, enjoy d life lu….

dada….

p/s: aku x tgk sgt ms AJL hrtu…pg mn ntah…tenet plak semput mlm ni, sangkut2 nk tgk kat catch up tv…huh…!!!

p.p/s: muvie br dh kuar…mau lyn r…. adnan sempit mcm relaks jek… ๐Ÿ˜€

abg long ready…

abg long ready…

ermm…agak terkejut bile tgk buletin utama tv3 smlm psal serangan gereja…lps solat jumaat, ada demo plak kat masjid2…

d ganu, PEKIDA antara NGO yg paling besar wat demo…

maka semua abg long seluruh msia kena alert…tunggu arahan ayahanda kawasan msg2…

semuanya gara2 penggunaan Allah pd agama lain…aku hairan jgk kenapa kes ini didengar oleh hakim bukan Islam…sepatutnya kes2 sensitif ini sepatutnya diadili oleh 5 org hakim supaya keputusan lebih teliti…nah natijahnyer ckp bahaya…

media pulak war2kn gp dr org Islam Msia yg menentang penggunaan perkataan Allah oleh pihak Katolik d facebook…dan org Kristian plak lancarkn gp We support the use of the name Allah by all Malaysians

sentimen agama berbeza dgn sentimen kaum…klau hak org melayu disentuh, xla rmai sgt tersentak…ni sentimen agama, sgt2 bhaya sbnrnyer…ntahla…aku harap, xpyhla golongan yg amik kesempatan dgn isu ini…tunggu shja keputusan mahkamah…

bg pihak kerajaan pulak, lantikla peguam sharie yg terbaik yg boleh bentangkn hujah2 kenapa agama lain xboleh gunakn perkataan Allah dlm terbitan mereka..jgn kelirukn umat Islam Msia…dan jgn bandingkn ngan situasi Indonesia…

ape pun, bersiap sediala dgn sebarang kemungkinan…

kick start for new year…

kick start for new year…

rentikn aku nk karang in english…aku x reti cho…bhase perak keme tau…hahaha…ekceli konon2 nk sambut new year la taun ni…yg padahal xpenah2 aku sambut, sama ada ms kat uitm penang mahupun ms kat UK dulu pun…tp ntah, rs nk tgk gelagat, ragam manusia kali ni…dh tau Lumut xde bunga api…hampeh…yg sbnornyer aku nk try teknik tangkap bunga api…mike ingat senang ker??? susah cho…ate pior bebenor bhasa perak keme….

maka aku ngan kwn, wan zul pg ler ke Lumut…mak ai, rmai betol umat manusia…ms tu cr parking jek dh dekat setgh jam pusing2 lumut….dpt parking jek, udah new year…yeahhhh…ntah ape ntah omputih kat bar bersorak2…jln2, sembang2 smbil kami pegang camera besor…semua nengok…deme xpenah tgk kot camera besor…bkn keme nk cite ada camera besor, tp ntah mcm pelik sgt ke???ย 

jln2 pnya jln, tu dia, kire2 15minit lepas new year, kami terserempak ngan couple kena tangkap ngan JAIP…haih adik2 oii…kn ke malang rupenyer tu…ekceli tempat tu laluan org jln…tp kawasan yg deme wat projek tu mmg gelap…ntah ape ler tangan masing2 merayap memuaskn nafsu masing2…

kesian mak bapak deme….tp ada jgk yg selesa bersembang tanpa maksiat…gelak2 sorang2…hairan, biasanyer prpmn yg xleh kuo rmh…ni lelaki xdpt kuo rmh ke???

mcm2 ragam mlm thn baru…baik layan gerhana bulan…start pkul 3pg…tp pastu dh x larat nk stay up lg…pkul 3.30pg dh angkat bontot dh…xtahan kena angin laut..thn depan, mungkin aku jln2 tgk ragam manusia lg kot??? ๐Ÿ˜€