muka mcm anjing…sial pnya org…

muka mcm anjing…sial pnya org…

anjing, sial, celaka tidak di tutt dlm filer evolusi kl drift 2 oleh LPF… biasa percakapan gengster ma…

[yotube=http://www.youtube.com/watch?v=wcKG83x1zig]

EKD2 ni sbnrnyer dh main last month klau x silap aku kat UTP…tp dgn rege tiket jugak klau x silap aku RM12 dgn keadaan dewan yg bkn utk tayangan, aku rs berbaloi aku tunggu smpai kuarnyer filem ni secara official… dok dlm cinema, gelap2, lyn sorang2 minum mkn pop corn, br best beb…owh mcm biasa, mmg aku lyn sorang2 jek….huh….

berbanding KLD yg terdahulu, yg no 2 ni byk improvement la syamsul sbgai penulis skrip n director…company bapak dia, bole la mintak peruntukan juta2 kn…huhuhu…sekali lg gejala mslh remaja dibangkitkn oleh syamsul…

cite bermula dgn masalah penguasaan kawasan dadah oleh geng2 joe kat kl…semua gengster dadah dia bunuh…power giler sey…lakonan yg real dan best giler dr puak2 gengster ni…

salah satu dr geng lain…scene kat port klang ni mmg terbaik…msk highway yg jln mmg mcm haram pun leh drift lg…huhuhu…

ape yg best dlm KLD2 ni, scene gaduh dr gengster dan stunt atas jln, mmg marveles, menutup jln cerite yg lembab dan lentok bab2 cinta cintun dlm keseluruhan cite ni…shoot2 camera jgk diambil low angle yg memungkinkn pergerakan kete dilihat sgt laju dan kete2 pembantu x nmpk sgt pergerakan mereka dikoordinasi oleh pakar stunt…

scha mmg best kena belasah…tp klau realitinyer sekali kena hayun pun dh pengsan…tp dia ni heroin la…

yg x logik…inspektor byk duit leh bwk kete drift…power r…joe semuka ngan inspektor kamal utk warning n gaduh2 manje gitu, tp xde tindakan susulan diambil (tunggu bukti dadah ler kot)…joe n geng2nyer terkedek2 nk bunuh Zack…tp klau bunuh awal2, habis la cite kn…hahaha…tp nmpk naw x logiknyer….xde heroin yg seksi2 n lawa…takat scha tu, wat muka nangis pun mcm ketawa…apa ra…

byk pelakon lelaki yg ensem2 yg leh tarik viewers prpmn ke cinema…syamsul, remy ishak, sam, farid kamil, aaron aziz…tp xde heroin yg lawa2 utk viewers lelaki…hahaha…tp sbnrnyer byk giler kot…mazda…skyline…evo….perghh…letak awex dedah tetek pun aku x layan dowh…hahaha…

xrugi nk tgk cite ni…mmg best…penuh aksi…bingit telinga bile pelakon2 bercakap…asyik nk jerit2 jek…perkara yg x berubah dlm filem syamsul dr KLD, bohsia dan membawa ke KLD2…pengubat kekecewaan kena potong hampir 60% aksi dlm V3: Samseng Jalanan…

OST KL Drift 2….

Advertisements
barua betui…

barua betui…

xtau nk kata apa bila nonton cite V3: Samseng Jalanan selain dr perkataan ‘barua’ yg acap kali diulang oleh farid kamil…

tgk trailer mcm mantop tp bile nonton, alahai, ape ni??? x capai standart utk filem aksi melayu…aku rs klau MIG kuarkn DVD uncut version, mesti cerita ni lengkap…klau dh 60% kena tapis, pe jadahnyer ? plot n flow cite dh jd carca marba…

Lisa Suriani, mmg lawa…putih gebu, pandai merokok…sekali lg, kena kencing x diberi line dialog…jd mcm cite jangan pandang belakang congkak yg cuma main ekspresi muka…takut muncung, jeling2 mcm tu, sape pun leh wat pe…

radhi, aku rs watak dia xde pun xpe…ntah pe2 la watak dia…dgn dialog sekali lg mcm barua…bengong tol….

kretiviti farid kamil nmpk sgt kena kacau dgn LPN dgn cut 60% cite ni…dia yg amik inspirasi dr cerita anak halal, mmg dh ada idea yg ckp baik…anak halal mmg terbaik…

klau flow cerite mcm filem rempit yg pertama, org leh fhm dan nmpk jln cerite yg teratur…farid mungkin xmampu lg berlakon sambil mengarah filem…rempit yg terdahulu pun farid jgk yg tulis skrip tp dibwh arahan ahmad idham..

V3:Samseng Jalanan memaparkan kisah Rudy dan sahabatnya Brett yang terjerumus dalam satu masalah besar apabila dia dan kawan-kawannya berlumba sehingga Shah dan Liza yang juga pasangan kekasih maut dalam satu kemalangan. Lebih memburukkan keadaan di tangan Shah terdapat dadah yang baru diambil. Rudy, Brett dan kawan-kawannya menjadi buruan polis, sehingga Rudy dan Brett mengambil keputusan melarikan diri ke Kuala Lumpur. Di Kuala Lumpur, Rudy berazam mengubah kehidupannya menjadi ‘manusia’. Brett yang ingin membantu telah menemukan Rudy dengan Lan Ribut lalu dibawa ke kedai Sam Seng Motor yang sebenarnya dikawal oleh Ah Long yang bernama Wan Blost, ‘taikoon’ pertaruhan lumba haram…..

sila rujuk http://ms.wikipedia.org/wiki/V3_Samseng_Jalanan utk sinopsis seterusnyer…

percy x, aku kena google sbb x phm jln cerite…?

cite ni x menarik bg aku….

akulah kekasihmu

akulah kekasihmu

giler pagi2 buta menunggu man yoo nis pnya game utk camp league ni, lyn lagu jiwang…layan jap video ni

seyes aku xkenal band AXL’s ni sbb nyer aku bkn more to rock kapak pnya lagu…sbnrnyer semua lagu, haram aku tau judul…aku tau nyanyi jek…

last week aku ngan kwn attend wedding ex customer ms dia bertunang kat gopeng…dlm kete aku dgr ada konsert hot fm jam 2010..thn 2008, aku lyn konsert tu online…streaming live…so thn ni dh terlepas tp for sure pnya diaorg letak video kat website hotfm kn? jd aku pun lynla…sekali AXL’s wat persembahan…lyn plak rock kapak ni…hahaha…sbbnyer aku xtau tajuk n band mn yg main…aku lyn semua lagu…

bile lagu ni aku main byk kali, abah aku pelik…dia gelak ms aku pkaikn kain utk dia pas dia naik mandi…abah aku kena stroke msk thn yg ke-3…dia ckp for sure adik aku alang gelak bile dgr aku lyn lagu rock kapak…sejak bile plak ko lyn rock kapak? abah tnya…hahaha…selalu dia dgr lagu carca marba utk telinga dia la…indie…techno…shuffle…rnb, soul, kdg2 aku psang jazz…

kdg2 lagu rock kapak ni slow giler…muka dh la x hensem…muka pecah rumah, rambut pnjg mcm penagih…hahaha…tp suara power sey…kdg2 slow sgt smpai mendayu2 adeh letih nk lyn…

owh…rindu nk karok ngan kwn2…

lompat tinggi2…

lompat tinggi2…

dulu aku dh ckp…parti tu xleh pkai…ape ke tujuan dia ditubuhkn? reformasi? ermmm reformasi la sgt…xde arah tujuan…dulu sibuk nk tubuhkn msia baru la….tarikh 16 september jd taruhan…tp ape yg terjadi? kejar2 ahli parlimen smpai ke luar ngra…tawar mcm2…ape yg ditawarkn? sendri mau ingat…

skrg ahli parlimen deme plak main lompat2….ait, marah nmpk…hahahah…aku tgk dlm kelucuan…dh ckp dh…xleh pkai…ikut telunjuk parti lain sape sruh…ada parti gabungan diaorg tu plak diam seribu bhsa…ait terkena btg idung sednri ke? eh gabungan ke? bkn ke pakatan diaorg tu x didaftarkn mcm barisan??? dh tu jgn la marah klau yg bebas menyokong barisan…calculation mudah….

hahahaha….jom main lompat2…. 😀

pocong…pontianak???

pocong…pontianak???

lame dh kn x cite psal pontianak…mcm nk up balik jek…hrtu dh buh teaser…mood x de nk cite balik…bosan2 pagi2 buta ni…jom mengimbau kembali kenangan lalu (pd yg tau cite)…lama dh x wat karangan spm ni 😀

# cerita ini adalah rekaan oleh penulis…segala watak adalah ditokok tambah utk menyedapkn cerite, sekiranya ada persamaan, ianya hnyalah kebetulan shja…maaf semua tulisan ini kelak, sememangnyer salah dr segi tatabahasa dan mungkin bercampur dgn bhsa inggeris…

=========================#============================

1-Berkenalan

Semester baru bermula, aku belajar di salah sebuah universiti d perak tengah…terkontang kanting sorang2 kat uni tu…maklumla aku ex-student diploma, msk situ utk samb degree…org tgk aku atas bawah, tinggi, besar, gemuk dan boroi, dgn muka yg jarang senyum lagi…huhuhu…dh air muka aku mcm ni, ape la daya aku…bila dh kenal dgn bbrape org dan bergaul mesra…

“Bro, aku ingat dulu ko sombong dowh”, coursemate aku

“Aku kn pendiam, jln pun tunduk bwh jek…lagi3 klau prpmn…hahaha…”, aku menjwb

“Blah la ko”, ejek kwn aku…

jd, semester baru, kwn diploma lain ajak duduk sekali sbbnyer bilik yg kosong tu bdk2nyer dh grad..aku take over la bilik tu…ada dengar2 jgk org kata village tu keras…bg aku mmg la keras sbbnyer buatan batu bata…ngee…

pelik, org x suka jenguk luar tingkap…aku suka jek, sbbnyer bilik aku ngadap village prpmn….fuyoo, seronok skodeng tu…beronok-ronok klau tiap2 hari skodeng di waktu senja…mcm mn aku nk takut? sendri pun perangai campur2 sikit perangai setan…hahaha…sikit je tau…

ada gak yg dok ckp, nmpk bayang2 yg menakutkn di dinding bilik msg2 sehingga kn diaorg tdo bukak lampu…tp yg best, kwn aku cite, dia terserempak dgn lembaga putih yg tetiba tegak di muka pintu tandas…tp aku akui, tandas kami mmg sikit horror…cermin panjang dan besau…nmpk pe2 x ke nayanyer…tp so far aku xla ajak kwn teman g kencing ke hape x mcm membe aku yg cite tu…ahaks..

rumate aku pun baru..asal dr utara name dia fikri…kenal gitu2 hal je ms mula2 msk bilik…msg2 sibuk kemas barang2…siap labur beli tikar getah lagi tu…sah2 malas nk sapu bilik tu nnti….

seorang yg metrosexual sikit…mn taknyer, nk ajak kuar mkn mau setgh jam tunggu dia dandan rambut…alahai, rumate aku semester ini, ngeluh di hati aku…

=========================#=======================

login facebook dapat RM100

login facebook dapat RM100

menggila org add aku utk cari downline kat facebook psal ni…tp ada kwn post yg dipetik dr web tersebut…pikir2la…tp bg geng2 ni, ape jua hukumnya, mereka ada sejuta alasan utk teruskn mencr downline…

Status Hukum Infinity Downline & Login Facebook Dapat RM100

Oleh

Uztad Zaharuddin Abd Rahman

Bertalu-talu orang bertanya berkenaan skim perniagaan Infinity Downline dan ada juga yang menamakannya dengan ‘Login Facebook dapat RM100 hari-hari’. Sebenarnya saya amat skeptic dengan skim-skim sebegini malah amat muak lagi jemu untuk menelitinya kerana pada kebiasaannya hasil penelitian akan menunjukkan semua itu adalah sama sahaja cuma diubah sedikit di sana dan sedikit di sini. Oleh kerana itu, saya tidak dapat menyembunyikan perasaan bimbang melihat betapa mudahnya umat Islam di Malaysia dikelirukan dengan skim seperti ini, padahal telah berkali-kali dijelaskan konsep dan asas untuk menilai halal dan haram dalam skim sebegini.

Padahal, helah pihak-pihak penganjur skim tersebut amat jelas dan terang. Pun begitu mereka masih mampu mengelirukan umat Islam kita. Saya berdoa agar kita semua mampu lebih rajin untuk berfikir dan lebih cekap dalam memperbezakan antara skim-skim sampah dan emas permata.

Bagi menunaikan amanah Allah, selaku khalifah Allah di atas muka bumi, untuk menyeru kepada kebaikan, melarang kemungkaran, saya berusaha untuk mencari celah-celah waktu yang ada untuk diwaqafkan kepada umat Islam bagi menyediakan jawapan bagi soalan skim Infinity Downline yang ditanyakan ini.

Beberapa perkara perlu dikaji dalam hal ini dan saya akan nyatakan secara ringkas findings dan pandangan saya. Oleh kerana skim ini menawarkan sesuatu yang agak mudah, maka tidak sukar untuk memahaminya. Secara ringkas dan padat adalah seperti berikut:-

1. Latar belakang syarikat dan web

Menyemak website utama Infinity Downline (selepas ini digunakan singkatan ID) melalui ‘whois’, seorang pengkaji persendirian mendapati, web ini tidak menyertakan info yang mencukupi tentang pemiliknya. Berikut adalah hasil kajiannya.

Domain “Whois”

The Whois information for a website lists the owner and their contact information. The owner of “Infinity Downline” has purposely made their Whois information private. While not always a bad thing, this could mean they have something to hide. (rujuk http://www.imreportcard.com/biz-opps/infinity-downline)

Meneliti web utama ID juga menunjukkan kita tidak mempunyai sebarang akses kepada nama pencipta dan pengurusan penuh syarikat ID, malah sebarang komunikasi juga hanya melalui kotak khas soalan yang disediakan. Ini jelas ciri sebuah skim cepat kaya yang sentiasa berjaga-jaga dari mendedahkan identiti kepada pihak berkuasa.

Penilaian saya: Ia jelas satu unsur gharar yang menjadikan skim ini haram pada pandangan Islam. Manakan tidak, sekiranya web tersebut ditiadakan, semua sistem yang digunapakai oleh ahli dalam menyemak bayaran dan lain-lainnya turut hilang. Justeru mendedahkan diri kepada situasi perniagaan sedemikian adalah ditegah di dalam Islam.

2. Asal dan perkembangan syarikat

Memang benar, kelihatan sistem ini berasal dari USA. Statistic http://www.alexa.com juga menunjukkan peratusan teramai pelawat ke web ID datangnya dari USA, diikuti dengan negara yang dipenuhi oleh pecinta skim cepat kaya iaitu Malaysia.

Justeru dengan fakta ini, jelas skim ini memang sedang mendapat tempat di kalangan ramai di seluruh dunia, sehingga jika dicari berkenaannya di google dan yahoo, majoritinya memuja memuji system ini sebagai sistem termudah mendapatkan duit.

Penilaian saya : Tahap tersebar skim ini di seluruh dunia menunjukkan tanda positif tetapi ia sama sekali tidak menunjukkan bahawa ia halal di sisi Islam. Skim cepat kaya Bernard Mardoff yang bernilai USD 5 billion lebih kelihatan reliable, tetapi ia tetap scam dan sebuah skim cepat kaya apabila ia tidak berniaga barangan sebenar dan hanya memusing-musingkan kentungan dari orang bawah yang baru masuk kepada orang atas sistem piramidnya.

Justeru, pertumbuhan skim ini tidak memberi sebarang impak positif kepada penilaian hukum. Namun ia juga tidak memberikan impak negatif kepadanya. Oleh itu, penilaian hukum terletak kepada aspek-aspek lain dan perkembangannya di seluruh dunia dan disertai ramai TIDAK SAMA SEKALI boleh membuktikan ia adalah sebuah system yang halal di sudut hukum Islam, dan tidak juga mampu membuktikan ia legitimate di sisi undang-undang.

3. Produk yang dijual

Sebagaimana dimaklumkan di web mereka, produknya adalah berupa ratusan e-book, audio dan video training untuk belajar menggunakan software tertentu seperti vista, microsoft, excel dan lain-lain. Berikut senarainya audio :

Outsourcers Bible
Easy Niche Riches
Profitable Web Site
Finding a Lawyer
Cyber Law
Grant Writing
Guerilla Marketing Tactics
Business Card Marketing Tactics
All About Acne
Patent Pending
Bedroom To Boardroom
Profit From Public Domain Data
Internet Finacing
Mentor Fortunes
Investing In You
Time Management
Marketing Moms
Wealth Building Secrets
Virtual Plastic
Article Marketing
Hiring and Retaining Good Employees
Life After Stroke Male Part
Life After Stroke Female
Leveraging Public Data
Home Seller Power Tips
Website Supernova Audio
You and Your Tattoo
Convert Docs To PDF
Blogging Your Way To Business Success
Internet Marketing Mindset
Viral Marketing
Social Bookmarking Secrets
SEO Cash Cow
Change Your Mind
eBay Marketing
How To Promote
Membership Site Call
Mastermind Recordings Marshall
Mastermind Recordings Marc Goldman
Mastermind Recordings Kacper
Mastermind Recordings Gislason
Instant Bestseller
Profitable Forex Trading
Extreme Persuassion Strategie
Customer Tested Buying Triggers
Explosive Influence Tactics
Clever Profit Generating Insights
Blockbuster Cash Secrets
Covert Product Selling Principles
Breakthrough Sales Solutions
Amazing Advertising Tips
Boot Camp
Million Dollar Copy
Internet Made Easy
How To Buy Into Success
Portal Profits
Business Metamorphosis
Getting Away From The Hype
IT for Small and Home Based Businesses
Skip The Mistakes To Success
Easy Money Interviews
Big Seminar Interview Atlanta 2004 Stephen Pierce
Big Seminar Interview Atlanta 2004 Shawn Casey
Big Seminar Interview Atlanta 2004 Mike Stewart
Big Seminar Interview Atlanta 2004 Mike Litman
Big Seminar Interview Atlanta 2004 Linda Forsythe
Big Seminar Interview Atlanta 2004 John Childers
Big Seminar Interview Atlanta 2004 Joe Polish
Big Seminar Interview Atlanta 2004 JJ Childers
Big Seminar Interview Atlanta 2004 Atlanta 2005 Harv Ekers
Big Seminar Interview Atlanta 2004 Armand Morin
Big Seminar Interview Atlanta 2004 Alex Mandossian

Beikurt pula senarai videonya :-

Affiliate Marketing 101
An introduction To Affiliate marketing 10 min 06 sec
Affiliate Networks & Product Selection 22 min 30 sec
Creating Your Site- continued 19 min 49 sec
Marketing Your Site 19 min 36 sec
More About Marketing & Closing Thoughts 9 min 21 sec

Camtasia Training Series
Introduction To Camtasia 7 min 23 sec
Producing Your Camtasia Video 19 min 25 sec
Recording And Editing Your Camtasia Video 7 min 56 sec
More About Editing Part 1 7 min 00 sec
More About Editing Part 2 7 min 47 sec
Creating a Camtasia Theater Project 8 min 03 sec

Drupal Training Series
How To Install Drupal 11 min 30 sec
Setting Up Drupal 12 min 42 sec
Site Building Options 20 min 27 sec
Adding Content & Managing Site Navigation 13 min 50 sec
Organizing Content 25 min 20 sec
Even More Setup 18 min 03 sec
Adding Modules For Improved Functionality 24 min 52 sec
Setting Meta Tags 13 min 51 sec

Exit Traffic Negotiator Installation
Install, Setup & Use Exit Traffic Negotiator On Your Web Page 16 min 46 bsec

Firefox 2 Training Series
Firefox Installing Firefox 5 min 3o sec
Firefox Blue Ice 5 min 10 sec
Firefox Bookmarks Manager 4 min 46 sec
Firefox Browsing History 7 min 41 sec
Firefox Clear Private Data 4 min 59 sec
Firefox Browsing History 7 min 41 sec
Firefox Download Manager 7 min 33 sec
Firefox Error Console 4 min 00 sec

download files 12 min 13
info bar 11 min 42
Karen’s Cookie Viewer 7 min 28
keep updated 13 min 23
manage addons 7 min 10
phishing filter 11 min 17
pop up blocker 13 min 29
secure transactions 7 min 23
security overview 10 min 06
security zones 11 min 17
software explorer 13 min 41
spysweeper introduction 6 min 36
spyware malware 8 min 23
stop script errors 2 min 06
temporary internet folder 10 min 36
understanding certificates 18 min 31
windows defender introduction 11 min 05

Joomla Training Series
Installation 18 min 00 sec
Setup Joomla Site 17 min 49 sec
More Setup Options 24 min 28 sec
Create The Site 15 min 23 sec
Setup The Site 23 min 25 sec
Setup Contnued 13 min 22 sec
Inside The Site 18 min 46 sec

Microsoft Access Training Series
Access ACCDE Databases 1 min 52 sec
Access Email Updates 3 min 59 sec
Access File Format 1 min 45 sec
Access Layout View 2 min 32 sec
Access Navigation Pane 2 min 41 sec
Access New UI 5 min 10 sec
Access Password Security 2 min 43 sec
Access Navigation Pane 2 min 41 sec
Access Access Prebuilt Solutions 4 min 03 sec
Access Report Design 2 min 15 sec
Access View Toolbar 2 min 27 sec

Microsoft Excel Training Series
Excel Cell Types 3 min 20 sec
Excel Charting 4 min 18 sec
Excel Conditional Formating 4 min 44 sec
Excel Headers Footers 2 min 03 sec
Excel New File Format 8 min 51 sec
Excel New Interface 8 min 01 sec
Excel Pivot Tables 6 min 20 sec
Excel Shapes WordArt 3 min 09 sec
Excel Templates 3 min 44 sec
Excel Themes 3 min 20 sec

Microsoft Office Training Series
MSOffice versions 4 min 41 sec
MSOffice Upgrading From A Previous Version 6 min 14 sec

Begitulah beberapa petikan produknya yang boleh diperolehi dengan hanya USD25 atau RM 100. Sekali pandang ia kelihatan cukup baik, namun apabila diteliti tajuk-tajuk tertentu dalam senarai audio, ia jelas agak banyak tajuk yang dijual berkait hal yang dilarang di dalam Islam, malah majoritinya tidak dapat dipastikan kandungannya sama ada halal atau haram. Lihat sahaja tajuk seperti:-

Bedroom To Boardroom
You and Your Tattoo
Profitable Forex Trading

Ia pastinya mengandungi pengajaran hal-hal yang bertentangan dengan Islam. Tambahan pula kebanyakan tajuknya TIDAK MENARIK lagi TIDAK DIPERLUKAN oleh majoriti peserta.

Oleh itu, saya yakin, produk ini hanyalah sebagai alat untuk mengabui mata pihak berkuasa dan peserta, kononnya mereka menjual produk, sedangkan produk yang dijual tidak mempunyai sebarang kualiti khas, malah semua kaedah dan tatacara pengunaan itu boleh dengan mudah diperolehi secara percuma di internet. Justeru itu, produk seperti ini jelas adalah satu produk tanpa nilai seperti sampah yang dihias bagi mencatikan gambaran skim sahaja.

Saya juga yakin majoriti yang memasuki system ini TIDAK SAMA SEKALI inginkan produk itu, malah tidak memanfaatkan produk yang diperolehi itu. Sebenarnya apa yang diingini adalah system reverse 2 up yang diwarwarkan membolehkan peserta memperolehi modal USD 25 dengan hanya seorang dowline, selanjutnya selaku upline mereka akan memperolehi komisyen yang merupakan keuntungan demi keuntungan.

Meneliti promosi-promosi dari ahli-ahli ID, amat jelas memperlihatkan niat dan kecenderungan mereka adalah untuk bergiat dalam system money game dan bukannya berusaha mempromosikan produk-produk tanpa kualiti mereka. Ini jelas apabila sistem komisyen lebih diutamakan dalam promosi berbanding produk.

4. Plan pembayaran komisyen ( compensation plan)

Perkara pertama yang perlu difahami, apabila sesuatu sistem atau skim upahnya tidak disandarkan kepada nilai jualan barangan atau produk, ia adalah tanda awal ia merupakan sistem piramid, head hunting atau money game.

Seperti yang disebut di atas, skim ini menggunakan system reverse 2 up. Sedikit penerangannya boleh dilihat dalam video yang disertakan ini .

REVERSE TWO UP SYSTEM

Yang difahami darinya :

· Dengan modal : RM100 ( 25 USD)

· Setiap tajaan ahli 1 dan 3 (POWERLINE) kecuali kaki ke-2 dan ke-4 akan diperolehi oleh upline ( iaitu RM100 terus ke akaun upline)

· Bermakna, setiap kaki 2 dan 4 dari POWERLINE, RM100 setiap seorang akan terus dimasukkan ke dalam akaun

· Perkara ini berlanjutan hingga infiniti (melintang dan menegak)

CONTOH ; Seseorang menaja 4 orang A,B,C,D, maka (B) DGN (D) BERI KE UPLINE. Manakala (A) DAN (D) SEHINGGA Z (atau berapa sekalipun peserta yang punya..hanya 2 sahaja diberi kepada upline..dan 2 tadi akan melahir kan 4 untuk layak berniaga.

Sekiranya seseorang itu menaja atau mencari 10 orang ahli (=mangsa)

Level 1 – 10 Rakan Niaga = 100% * RM90 * 10 = RM900
Level 2 – 100 Rakan Niaga = 100% * RM90 * 100 = RM900
Level 3 – 1000 Rakan Niaga = 100% * RM90 * 1000 = RM90,00
Level 4 – 10000 Rakan Niaga = 100% * RM90 * 10000 = RM900,000
Level 5 – 100000 Rakan Niaga = 100% * RM90 * 100000 = RM81,000,000

Itulah angan-angan peserta skim mat jenin, seolah begitu mudah untuk mencapai level 5. Sebagaimana yang telah saya sebut dalam artikel MLM yang terdahulu, apabila yuran keahlian dijadikan sandaran komisyen dan segala komisyen itu juga bukan sebuah keuntungan hasil kontrak jual beli produk yang unik dengan kualitinya. Ia jelas sebuah system yang diharamkan di sisi Islam.

YURAN SETIAP BULAN

Ini adalah petikan dari kempen sana sini upline ID (rujuk facebook mereka) :

Kita akan terus-menerus dapat setiap bulan selagi downline maintain bayar USD25 tiap-tiap bulan. Paling best 100% bila anda menaja 1orang SYARIKAT TIDAK AMBIL APA-APA best program affiliate -INFINITY DOWNLINE ni.

Ini jelas satu lagi unsur haram, modal yang diwarwarkan sebenarnya bukan lagi USD 25 seumur hidup, rupanya adalah USD 25 sebulan!. Sedangkan produk yang telkah dibeli dahulu pun tidak gunakan, apatah lagi produk bulan depan yang belum pasti akan diupdate oleh syarikat atau tidak. Jika syarikat belum mengemaskinikan produknya, malah tidak disebut secara jelas, manakah produk baru pada tiap-tiap awal bulan, maka atas apakah bayaran USD 25 itu dibuat? Sekadar untuk memastikan upline layak mendapat komisyen orang downline?. Jika itulah senarionya, ia JELAS Riba malah juga mempunyai unsur perjudian.

Perjudian semakin jelas apabila, kegagalan ahli maintain USD 25 setiap bulan akan menyebabkan dirinya terkeluar dari kaki dan tidak lagi layak menerima komisyen orang bawah, kini dirinya dianggap orang baru di bawah sistem kaki tersebut setelah pendaftaran dan pembayaran semula dibuat.

Penilaian saya:

Menurut pandangan saya, sistem komisyen dalam skim ID ini jatuh dalam bentuk riba. Ini adalah kerana apabila produk tidak lagi menjadi ukuran dan fokus, bayaran yuran yang diberikan hanyalah sebagai jalan untuk meraih wang tunai yang lebih banyak pada masa hadapan melalui system ini. Hal ini dijalankan melalui system system reverse 2 up.

Ia merupakan satu bentuk Riba Nasiah dan juga Riba Al-Fadl. Hal yang sama juga hukumnya bagi perusahaan mana-mana skim MLM atau affiliate yang tidak mempunyai produk bersungguh dan berkualiti, sebaliknya produk miliknya seperti ruangan laman web yang tidak berfaedah buat kebanyakkan orang, ebook , video, audio yang tidak relevan kepada pengguna khussunya yang tidak mahir bahasa Inggeris (bagi kes ID semua produk sampahnya di dalam bahasa Inggeris), atau apa jua produk yang hanya dijadikan sebagai alasan pembelian.

Ini jelas, pada hakikatnya, ahli bukannya ingin membeli produk itu, tetapi untuk menyertai rangkaian serta memperolehi wang darinya. Ia juga termasuk dalam yang diharamkan. Hal membeli produk tidak benar dengan niat utama memasuki rangkaian dan mendapat untung dari rangkaian ini telah difatwakan haram oleh Majlis Fatwa Al-Lajnah Ad-Daimah Arab Saudi no 15/192-193.

Sebagaimana juga disebut di atas, ia juga mempunyai unsur judi melalui yuran bulanan peserta. Yuran ini mendedahkan peserta kepada dua kemungkinan iaitu RUGI (= kalah), atau terus mendapat komisyen lumayan dari downline ( = Menang judi).

Tidak dinafikan sistem komisyen ini boleh menghasilkan wang dan duit yang banyak kepada upliner khususnya apabila masih belum ramai yang menyertainya, namun itu bukanlah fokus artikel ini ditulis.

Tulisan ini memfokuskan kepada sama ada wang yang boleh diperolehi itu merupakan sumber dan cara yang menepati hukum Syariah atau tidak, dan ternyata ia TIDAK PATUH kepada undang-undang muamalat Islam.

KESIMPULAN AKHIR

1) Latarbelakang syarikat ID diragui dan bermasalah.

2) Produk ID adalah tiruan, tidak punyai nilai sebenar, bercampur intipati yang haram dan tidak diperlukan oleh majority ahli. Ini menjadikan penyertaan ke skim ID adalah kerana inginkan pulangan melalui system reverse 2 up.

3) Akibat produk tidak berkualiti, tidak relevan dan yang dipromosi adalah lebih kepada sistem komisyen, setiap yuran yang dibayar adalah dengan niat dan hasrat untuk mendapat lebih banyak keuntungan tanpa sebarang jual beli sebenar, tatkala itu riba al-Fadl dan An-Nasiah berlaku. Ini adalah kerana komisyen disandar kepada yuran dan bukan jualan produk.

4) Yuran bulanan USD 25 menjatuhkan ia di dalam unsur maysir atau perjudian.

Oleh itu, menurut penelitian saya, umat Islam MESTI DIHARAMKAN dari menyertai system ini. Sebarang promosi dan membiarkan promosinya betapak di web atau facebook anda juga adalah diharamkan di dalam Islam atas asas larangan bantu membantu dalam perkara maksiat dan dosa.

Adalah diharapkan umat Islam khususnya bangkit dari tidur dan mimpi untuk mendapatkan untung tanpa usaha yang setimpal. Dalam Islam setiap keuntungan mestilah bersumber dari penjualan sesuatu aset atau dari usaha sebenar terhadap sesuatu aset, bukan hanya untung atas angin secara goyang kaki atas penyertaan orang ke dalam sesuatu sistem pyramid.

Semoga kita semua diberi pembukaan hati dan minda untuk tidak menyertai, berhenti dan menyedarkan yang lain. Namun sekali terjebak, kegilaan kepada wang, harta serta sistem cepat kaya adalah ibarat arak yang memabukkan, tidak mudah menyedarkan mereka tatkala sedang mabuk, peluang dan ruang untuk yang menasihat dicerca adalah besar, demikianlah tabiat orang mabuk apabila dinasihat. Justeru bersabar kalian dalam menasihati mereka, semoga mereka lekas sedar dan sempat diselamatkan sebelum kemalangan berlaku.

Akhir sekali, tulisan ini bukanlah sebuah fatwa, ia hanya nasihat dan pandangan. Jika ada yang tidak bersetuju dengannya, terpulang kepada saudara dan saudari untuk menolaknya. Tiada sesiapa yang memaksa untuk menerimanya. NIat saya hanyalah untuk mebantu dan menyelamatkan kita semua dari murka Allah. Justeru tidak perlu untuk mencaci maki di web ini.

Sekian

Zaharuddin Abd Rahman

http://www.zaharuddin.net

13 Rabi’ul Awal 1431 H

ciputnyer…

ciputnyer…

sesaje nk bgtau kat bakal pengantin yg selalu dok mintak kurang harga perkhidmatan wedding photographer…yep xmarah pun…hak bakal pengantin sbnrnyer utk memilih…tapi jgn la melampau sgt sehingga photographer rugi pulak…consider situasi ini

  • sewa pelamin ala2 taman, lampu2 bunga2 segar, harganya mencecah ribu2…
  • baju pengantin up to date…3 persalinan…baju nk potong kek lagi…harga sewa pun ribu2 nyer…
  • catering sekepala RM10…lauk pauk yg sedap2…abc…c.k.teaw pun ada..dh mcm karnival jom heboh la plak…xpun open house….
  • wedding ada yg wat kat dewan, tetamu vvip…
  • bakal pengantin, 2-2 keje engineer, keje hebat2…

TAPI, photographer nk bayar RM500? lg kurang? demand nk storyalbum tp ciputnyer bayar…WALHAL semua point di atas hnya utk hari besar…dan berlalu pd keesokan harinya…TETAPI photographer abadikan semua MOMENT utk seumur hidup pengantin…skrg zmn digital, dgn simpanan yg betul, gmbr2 d hari bahagia itu, x mustahil boleh dikongsi dgn anak cucu nnti…

DEK kerana x nk bayar mahal utk photographer, mula la upah photographer mak andam yg kebiasaannyer di kalangan photog baru…jd, phm2 la HASILnyer mcm mn nnti…

cuba pertimbangkn situasi ini pula

  • harga gear camera yg ribu2 itu..
  • kos cuci, editing, album leather, pegi balik ke kedai printing
  • kos pengankutan, tol dan minyak
  • kos editing, dok depan pc wat keje
  • upah utk diri sendri (la xkn xde upah utk diri sendri…mn untungnyer?)
  • kos nk deliver album

harap penerangan ni, wat bakal pengantin paham la ke mn kos kami tu pegi…aku rs puas bila ada yg kwn2 yg bakal melangsungkn perkahwinan yg letakkn photographer on d 1st place…diaorg book awal2 utk wedding diaorg…selalunya photog ni, option last bila semua hal berkaitan wedding dh settle…kirenyer mcm ada duit lebih, br nk hire photog…ada, ada la…xde amik la sape2 pnya gmbr nnti…alahai…sygla, hari bahagia x dpt diabadikn dgn cara yg betul…

jadi pikir2la bersama…