dapur bujang kembali….

dapur bujang kembali….

xsilap aku 1st entry blog aku ni psal aku memasak…hohohoh…rs2nyer la, korang cek la klau rajin….sorryla aku xreti nk kire2 entry aku pastu wat anniversary psal entry ke seratus ke seribu ke…yg aku tau, hitz blog aku dh 16K pun….terima kasih pd yg masih setia mengjenguk blog yg x sbbrape ini…maklumla zmn blog dh makin selow sejak dh ada facebook…

aku dok rmh, kn ke jaga abah aku yg stroke…lumpuh sblh kiri badan…xde pe yg kembali pun, sbb hari2 mmg aku yg masak…tp sbb minggu gaji, aku tnya adik2 aku sorang pun xnk balik perak mungkin nx week kami wat kenduri arwah mak kami kat kampung yg diaorg malas nk balik…maklumla minyak dh naik…dh tu, aku masak ler special sikit…ikutkn aku nk masak kambing…tp sbb tulang2 tu portion dia besar kn…susah lak aku nk potong nnti…so ganti ngan daging australia…sng, beli yg dh keping2 kat giant jek…

dan wallah…beef steak with vanilla float…

gravy itu x pekat sgt sbb abah xleh nk mkn pedas2 sgt klau letak lada hitam byk sgt…

oleh kerana tangan kanan abah jek yg bole gerak, maka aku potong2 kn steak ini kecik2 utk memudahkn dia mkn….

kdg2 aku terfikir gak, mcm mn omputih mkn steak leh kenyang? tp mmg kenyang ooo….ni pun terlupa beli salad….dh plan nk wat mcm salad pizza tu sekali dgn salad dressing….

selain tangkap gmbr, bole la memasak sikit2….kwn2 yg penah merasa penangan masakan aku, baya ngan ita…huhuhuhu….

aku kongsi sikit resepi nya ek…tp ada yg lg hebat…ni version bujang pnya…

perapan,

perap daging dgn sos BBQ, kicap, lada hitam dan gula….perap kn at least 30minit….lg lama lg bagus, bahan2 perapan ini mesra dlm daging…

gravy,

panaskn buttercup dgn susu segar….masukkn kiub stok ayam, sos tomato dlm 2-3 sudu, lada hitam dan akhir sekali tepung jagung utk pekatkn kuah…

float,

light Coke (sbb xde gula dan gas) dan vanilla ais krim….yummy…

masakkn daging tu atas hot plate dgn api yg slow…xnk luar jek yg masak, tp dlm daging merah lg…lg sedap masak half cook dgn daging masih ada sikit juicy….

selamat mencuba 😉

malas nk emo2…

malas nk emo2…

hrtu hotfm membicarakn hal status fb…perlukah semuanya dicerita/dihebahkn kpda umum? fb tempat informasi, x kisah la yg baik ke x baik…kdg2 perlu jgk dihebohkn kat org, kdg2 xpyhla nk heboh2…mcm nk tarik perhatian jek kn? ape pun terpulang la pd individu sendri…

tu perenggan pendahuluan..fuh mcm karangan spm lak…hahaha…isinyer….

status aku pun mcm gampang jgk sejak 2 menjak ni….antaranya…

dan juga ini…

hah amik…mengancam x…

al-kisahnya ada la jgk perihal peribadi yg suka dok update

‘suami sakit…xleh bangun kesian dia’

‘suami OT, kesorangan di rumah dgn anak2 jek’

‘Syg kt luar ni.. hsbd xsehat.. td tgh msk mkn mlm gas hbs lak.. ni kuar beli burger Abg da mkn?’

ops siapa nk jwb tu? terslh sms jd status sbb update guna celcom sms

ada jgk bile gaduh2 ngan suami dok cite kat status…bila kwn2 tnya, cite la dia…ermmm

ada plak la sorang minah ni, hilang hp, emo2…bile aku tnya camne leh ilang, dia ckp letak atas meja tgh handle program jabatan dia….erk…kecuaian siapa tu? alasan, jd mc takut hp kacau…then bole off kejap simpan dlm hand bag kot…

alasan lagi: selama ni xde pun kecurian berlaku

alasan lagi: bj kurung xde poket, letak dlm hand bag takut x dgr

alasan lagi…dan lagi …dan lagi….

jawapan aku: kecuaian sape?

kecurian ni, klau korang dh simpan brg elok2, then kena rembat, patut la korang nk emo2 marah2 keciwa2…tp klau korang pun cuai, nk emo2 wat pe? kebodohan sendri…

nk d jdkn kisahnyer, senin tu aku pm la dia…takut amik ati…then tnya dia ok ke x? dia ckp x ok…tercekik tulang sok nyer…smlm hp kena curi..weekend yg x best…aku ckp la kecian nya…aku phm kot keadaan dia…runsing, contact customer dlm hp tu….tarikh2 penting utk customer dia….

then dia leh sound lak, hah tu nk ckp la org gelojoh mkn…..

aku x ckp pe pun…hal kecuain dgn cekik tulang benda yg berbeza sgt2…xde pe isu pun…aku jauh ati la…niat nk bertnya…bole plak sound2 aku mcm tu..aku merajuk la…fire aku lg…asyik2 tacing…mmg r tacing..xpsal2 kot kena sembur….

nk d jadikn cerite lg, dok jaja psal lelaki suka merajuk kat status dia…adeh lagi…aku rs, aku pun ada gak merajuk ngan ita, shira…tp merajuk2 sok ok dh…xde la plak aku nk letak2 kat status….

jelek tgk dia perli2 aku kat status dia, aku remove la….then dia sedar tindakan aku tu, dia tulis lg kat status dia psal aku…

lelaki bdn besarla…ati kecik la…merajuk remove fren la….ckp aku hebat sgt ke…la…la…bla..bla…

dlm komen2 tu, mcm biasa perli2 aku lg…ckp remove dia, tp dlm YM x buang…

aku x marah pun…tp senyum..aku copy paste kasi kat shira…2-2 gelak sakan…yg kdg2 aku rs tindakan aku buang dia dr list aku tu, tindakan betul…nk kata bodoh, agak jgk la…dia tau ke aku dh delete YM dia? of kos la dia xtau dan nmpk aku sentiasa on9…padahal aku dh delete kot YM dia…

ntah la…lantak dia la…malas nk amik pusing dh…klau dia bc blog aku ni, ada slh ati, abg mintak maaf…semoga bisnes makin maju….Insya Allah ada rezeki, dpt la zuriat pertama kamu tu…sentiasa doa dilimpahkn rezeki yg berkat baik dr segi bisnes dan zuriat…

anggap je la perkenalan kte sejak kat uitm dulu tu, nothing….semoga sukses selalu….

p/s: ni bkn entry emo kn…kn…kn….????

aku suka filem melayu…

aku suka filem melayu…

owh giler last week, aku layan cite mantra 2 kali beb…xpenah2 aku lyn muvi melayu 2x kali cinema…papadom yg best giler tu pun aku lyn sekali jek….lyn trailer dulu ek

mcm biasa cite ni kn ke kuar hr khamis…rabu mlm tu aku tdo kat rmh kakak aku kat ipoh sbb soknyer adik aku nk interview kat kuala kangsar…aku drop bapak aku kejap kat rmh kakak….so cadangnyer mmg nk lyn cite ni dgn ita n baya…ops dh msk geng baru, zai…fuhhhh lyn, aku d kelilingi dgn gadis2…hahaha…

baya ilang ntah ke mn…zai gagal d hubungi kata ita…jd katanya postponed je la xtvt kami itu…tmbh2 plak jumaat dia nk balik utara….so aku pk, orait…xpela…balik rmh, tgk jam pkul 7ptg…bdn mmg penat giler, tp klau aku baring pun, mmg xleh lelap pnya…bdn letih tp mata segar…sah aku x msk dinner tu…ape la aku nk bg abah mkn, sbb dia kena mkn ubat2 stroke, darah tinggi etc…mcm biasa, g kfc bg dia mkn….hahaha….

naluri nk tgk cite tu membuak2….ita mmg dh sms showtimes cite tu…tgk jam sempat lg…terus g sana…sblm tu beli sebungkus kuaci utk d seludup…owh ong bak 3 full house….dan mantra still leh dpt seat yg best….

so aku lyn sorang2…sbb ita, baya dan zai x available…diaorg ni leh masuk kpla…lyn cite pe pun…xnk la nnti ckp, tgk trailer pnya gempak, tp tgk ntah pe2…pnya merungutnyer bertaun2…

hrtu zai ngan ita pick up aku tgk cite predators…cite tu mmg xbest pe pun…xbbrape nk phm…then aku tnya ita ngan zai, phm x? xbbrape nk phm…tp diaorg jenis lyn ape jek muvi…so xkisah…xbyk mulut…terus lyn mcD…hahaha….

berbalik pd cite mantra…x seram pun…tp ni la realiti perjanjian dgn syaitan…jgn cite, CGI fake, ape yg ko leh harapkn filem sejuta pnya budget dgn filem hollywood yg seratus juta tu? so be realistik…bg sape2 yg penah deal dgn alam mistik, cite ni mmg menarik…dulu aku penah cite psal filem santau, permulaan bg mig utk produce ke arah style thailand…nah, cite ini la outputnya…

penjara pudu mmg menyimpan seribu mcm cerite…menggunakan sel sbnr, pengamal ilmu hitam yg dipagar dgn ayat2 suci al-Quran…ayat2 ni, d lokasi pengambaran, hilang dan terpaksa ditulis kembali oleh seorg ustaz…mentera yg dibaca oleh zul handy black, adalah mentera sbnr..apabila diseru, maka dtglah dia…mentera dr sumatra, indonesia…

munir di ranjit oleh kwn dia hasbie (hasnol rahmat) utk memperkasakn ilmu batin dgn memakan 7 mayat…isteri munir, tersampuk dan org kg, slhkn munir kerana menuntut ilmu syaitan…walhal tu semua helah hasbie utk mendptkn isteri munir…

d sel penjara pudu yg telah dipagar dgn ayat2 suci al-Quran, terperangkapnya seorg pengamal ilmu hitam kerana jasad x diterima oleh bumi…memperturunkn ilmunya kepada munir dan hnya akn matang pd 10 tahun setelah ilmu hitam ini sebati dgn jiwa munir…

genap 10 tahun, isteri pakcik munir terkena sampuk yg hampir sama dgn isteri munir tetapi hasbie x dpt nk ubatinya kerana itu bkn ilmu yg dituju oleh hasbie tidak spt 10tahun dhlu kpda isteri munir….pakcik munir yg seorg warden penjara, telah membuat perjanjian dgn munir demi utk mengubati isterinya…telah bertindak memadan ayat2 suci al Quran yg memagar sel munir…

########

aksi melawan sesama hasbie-munir secara batin, sgt aku suka….tu la caranya…mcm aku ckp td, sape2 yg xde pengalaman dlm perubatan traditional, mungkin tgk cite ni xde pe2 pun…mentra yg dbaca oleh munir adalah mentra betul yg aku sendri pun terikut2 bc…kuar dr cinema hingga ke kereta, bulu roma aku tegak jek…

kali kedua, pegi tgk dgn kwn photog sini, azmi jimi, br aku sedar yg mentera itu x lengkap…hujung ayat tu, di slow kn sbb pasti akn ada org yg mcm aku, nk trace mentera tu…huhuu…xpe, leh beli dvd pirate, leh bc gerak bibir….

jimi yg bapak dia pun br pulih dr santau buatan siam, akui kehebatan cite ni adalah realiti dlm masyarakat melayu…b/mana hinanya manusia yg berjanji dgn syaitan…kontroversi cerite ni, takat nk nmpk bontot zul handy black bogel, x stim pun dan aksi berkemban 2 pelakon…xnmpk pe la..tetek saiz A jek…hahaha….

tp isi..jln cerite…so far, terbaik dr ladang..

p/s: teringat ms kat swk dulu, kwn aku ckp, bintulu adalah daerah paling last terima kemasukan Islam…kata dia la kn, xtau betul ke x…dan diaorg gaduh secara batin, lwn polong tgh sungai antara kampung sblh sana dgn sblh sini adalah perkara biasa….maka terbuktila pergaduhan batin dlm cerite ini…anda nk kata fake, tepuk dada tnya selera….

wahh….

wahh….

pukul 12 tgh hari, cuma sorang jek view blog aku ni…siapakah yg baik ati bookmark blog aku ini? sbb aku tgk dia reach blog aku ni tanpa dr mn2 link…huhuhu…tenkiu2…

utk abe wan din ensem…gmbr aku ada misai ada aku share kat fb…tp misai pun ceroi…hahaha…aku cantas dh…geli2 idung aku….afiza pun ckp x ensem…kena la cantas…

ni la gmbrnyer, klau hg rajin nk zoom….

gmbr ini bersama model aku…jgn ada spekulasi ya…wa single n available lg ma….hahaha….

umor bertambah lagi…

umor bertambah lagi…

ermmm sok dh genap umo 27 tahun Masihi…28 Ramadhan besday aku dlm calender Islam…kadang2 aku pk, ape yg aku dh capai dlm hidup…ntah..kosong…bermakna ke hdp ni…? ada ke ms depan? ntahla…

yg pntg, adakah sok akn mengulangi peristiwa thn lepas, dpt call free tp xde sape nk call….ada sape2 nk suh aku call korang? letak la ni fon…. 😉

umur hnya angka…xnk angka yg byk2…huhuhuhu….

nasib dh xde misai…

nasib dh xde misai…

afiza ckp, xensem aku ada misai….huhuhuhu…aku pun rimas…saje nk tgk muka ni bermisai mcm mn….rimas sbb aku ni ada resdung…sgt2 geli hidung aku dan kesudahannyer, aku bersin seharian…resdung aku pnya teruk, smpaikn amik wudhuk pun xleh usik hidung..klau x, for sure bersin, mata gatal2 seharian…nsb tu bkn anggota wajib…

td g la kuar jap…beli stok ayam kat giant…dh mahal lak kat situ…sekilo RM 6.49…klau dulu RM 4.50 jek…pas cuti sekolah hrtu la naik semula…kat pasar, usah ckp la…melambung2 naiknyer…panas hrni, so lepak la minum cendol kat sblh the store sitiawan…

‘ane, cendol 2 bungkus’, pesan aku…

‘wokey’,….

sekali ntah bini dia ke, mak dia ke, dok bantai ckp india ngan aku…kulit aku gelap sgt ke mcm org india ek….mmg gelap pun dh keje aku tangkap gmbr bwh tgh hari terik…huhuhu…sblh aku ada brother india pun order bungkus…duduk kat meja kerusi gerai tu ada 2 org wanita cina pkai baju nurse…nurse kat hospital swasta dekat2 sitiawan tu kot….sekali bro ni leh bantai ckp cina ngan wanita2 ni…ehe..pelik nyer aku ptg ni…bro tu org india, leh ckp cina…jenuh jgk la aku dgr telor cina dia ngan lidah india dia tu…hahaha…

dlm hati aku, nasib baik dh cantas misai, klau x, pasni semua dok pakai ckp india ngan aku…hahahaha…ni kes abah aku zmn muda2 dia dulu r ni….

p/s: nk start belajar bhsa india la pasni…. 😉