Digital Painting Tutorial……

Digital Painting Tutorial……

Posting td Berjaya…so nk tempek la tutorial kat sini….

Mula2, kena ada plug-in fractalius utk photoshop…xkisahla yg version mn…

Pegi kat filestube.com, search ‘fractalius full’..plug in dia x smpai 1MB pun…tp dlm file2 ni mungkin sbb diaorg add kn bbrape information…so download itu dulu, then install @ copy ke folder plug-in dlm folder adobe photoshop kengkorang ek…yg tu malas nk tutorial, patut dh tau cara2 nk copy paste plug in…

Bukak 1 gambar yg x under xposed…klau gelap, susah nk editnyer…

Harap2 kome nmpk gmbr di atas ni…huhuu…

Ok, let say gmbr tu under, up kn level..mid point tu di tinggi kn…let say 1.25…tp bergantung pd gambar la…

Copy gmbr tu….dan apply plug in tersebut….

Cari di filter…klau x jmpe, maknenyer kome slh install/ copy ke folder yg berkenaan…

Ni setting aku…ada preset dlm list last used tu…klau rajin, try n error dgn stp preset …click ok yg warna hijau tu…

Sbb pe td awal2 aku suh up kn gmbr, sbb klau kawasan yg gelap, byk corat carik kat gambar d kawasan gelap tu…tp klau kome suka, silakn…

Setelah apply plug in tersebut…

Main dgn opacity d blending mode tu ikut mata masing2…kendian masking pd muka dan tangan (kulit manusia) dan pastikn edge (sempadan kulit manusia dgn background) nmpk….konon2nyer kte tgh melukis dan edge itu mmg selalunyer akn di gelap kn sikit….

Setelah di masking…opisity brush, jgn terlalu kuat semasa masking itu…

Wat new layer then fill up dgn kaler putih…yg ni utk canvas…terpulang nk buh warn ape kat canvas kome…

Pilih brush yg lain sikit dgn opacity yg rendah…dan masking dgn berhati2….sbb tu gunanyer opacity rendah…

Bile dh nmpk subjek, dan puas ati dgn timbulnyer subjek tu….merge kn layer dgn tekan <shift+ctrl+altr+E>…kendian masukkn texture…

Opacity scaling tu juga ikut mata masing2…bole jg nk tempek texture sendri…ikut la kretiviti masing2…

Jika texture tersebut terlalu kuat, di blending mode turunkn opacity….then masking sikit kat muka subjek dan tangannyer….sikit2 jek….

Masukkn signature kome, dan wat frame sikit….klau nk crop lg pun bole…nk tmbh ayat2 pun bole…terpulang…

Tutorial ini aku wat sbb xdpt nk attend sharing session berkenaan dgn editing photography dgn geng2 manjung sbb terlibat dgn program Belia 4B Ipoh Timur…so sbgai ganti, harap phm akn tutorial ini…practice byk2…sure leh improve…petuanyer, jd opacity slps apply plug in tu, dan ms apply texture…

Editing ini, seorg kwn dr Ipoh yg ajar…so dia pesan, jika kome nk guna editing ini utk komersial, cth utk wedding ke etc, sedekah kn la barang seringgit dua kat masjid utk mendapat keberkatan Insya Allah…ape yg dia pesan kat aku, aku pesan kat kome pulak…

Ape pun, selamat mencuba…klau yg ada accnt facebook aku tu, tag la gambo yg kome edit tu ek….

Advertisements

8 thoughts on “Digital Painting Tutorial……

  1. I have started with digital painting too and have buyed the bamboo pen only. Now you can follow me on twitter and enjoy a endless stream of creativity and inspiration. twitter.com/drawenia

  2. tq bro Azrul tutorial ni mmng boleh tulung orang cam sya nak try digital painting

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s