malas, food feeding…

malas, food feeding…

semua nk kena suap…tu la yg terjadi…

dlm aku mengedit, mmg aku depend pd plug in…lantak la org dok ckp x pro la hape la…janji keje aku siap dan aku puas ati dgn outputnyer…klau nk wat 1-1, jenuh aku bertapa depan pc ni nk wat berlayer2 editing…yg penting work smart…

jd bile aku wat tutorial digital painting tu…cuma basic editing jek…kome leh olah ikut mata dan corakkn ikut skill masing2…step 1 jek aku dh tnjkkn camne nk cr plug in tu…

pun malas nk google…adoiii susah la mcm ni…ada pulak ckp jmpe trial la hape la…klau ikut step 1 aku tu, sah2 jmpe yg siap crack…

just google name plug in tu…let say

‘xxxxxx full’

x pun google

‘xxxxxxx full forum’

sbb kdg2 hackers akn letak link download dlm forum diaorg…

guna medium http://www.filestube.com instead google.com sbb filestube akn search dlm semua hosting download mcm rapidshare, mediafire, hotfile etc…so mn2 hackers yg share link itu, filestube leh detect…

haih, cr2 nk melanun pun aku tutorial ni…usahala sket….haihhhhh….

hat yai with love

hat yai with love

hrtu aku tulis rencana sikit kn…gambo pun xbbrape nk okek sbb nyer direct menulis dr ms word 2007…aku main insert jek pic dr situ…so aku persembahkn slideshow ini…semoga terhibur…mlm td ms wat slideshow ni, bile dh on9 kat facebook dgn youtube aku, aku dok ulang2 main jek…bkn syiok sendri, tp suka tgk anak2 yatim satun tu…x sempat mesra dgn lbh lama sbb byk program telah d atur semasa kat Thailand…

percaya atau tidak, semasa kami bertolak pulang ke hotel yg jauhnyer dekat 2jam antara satun ke hat yai, hujan renyai2 kembali turun…adik2 ini kejar bas kami melambai smpai keluar pagar dlm keadaan hujan itu…semoga adik2 belajar dgn pandai, bole menuntut d malaysia, Insya Allah…percaya atau tidak, umat Islam serantau, amat menyanjungi Malaysia sbgai ngra Islam yg maju…terima kasih kpda Bapa Wawasan, Tun Dr. Mahathir Mohamad…

Digital Painting Tutorial v2…

Digital Painting Tutorial v2…

berjaya ke kome2 wat digital painting ikut tutorial yg aku wat kn tu? harap2 jd la ye…lupe nk bgtau…semasa apply filter readfill fractalius tu kn, kat slider2 tu, klau kome folo setting aku tu ler…perasan x ada 2 ‘bunga’ =* ?

tu ada 2 *….satu atas, satu bwh…pasti kn mode tu di OFF KN…dgn klik kat ‘bunga’ tu….tp ikut mata dan setting masing2 la kn…play around with ur setting…

yg dh mencuba tu, harap berhasil…yg x cuba lg tu, selamat mengedit…pastikn pc @ laptop korang power la…

Program Kembara Belia Prihatin Satun – Belia 4B Ipoh Timur

Program Kembara Belia Prihatin Satun – Belia 4B Ipoh Timur

Mak ai panjangnyer tajuk entry kali ni…huhuhu…lyn je la ek…ekceli aku g siam hrtu bknnyer nk berpoya2 tp membawa misi dr belia 4B ipoh timur utk sumbangan ke rumah anak yatim di satun…kenapa memilih selatan thai dan tidak d Malaysia…sbnrnyer anak2 yatim d Malaysia terbela dan byk sumbangan yg disalurkn oleh JKM, Pusat Zakat etc tidak seperti d Satun d mn majority mereka org islam dan menetap d ngra bkn islam…saluran bantuan itu agak payah w/pun sesekali dermawan dr Malaysia mahupun dr Thailand sendri sesekali menghulurkn sumbangan…

Rumah anak yatim emirates dibangunkn oleh Emirates Group yg berpangkalan d Dubai menyediakn penempatan lebih dr 60 org penghuni yg semuanya adalah penghuni perempuan yg berumur dr 4 tahun hingga ke 18 tahun..hnya penempatan, sumber kewangan dan keperluan penghuni, diuruskan oleh Ustaz Abdullah selaku pengetua rumah anak yatim..

Kebanyakan mereka bersekolah di sekitar satun yg dikelolakan oleh org islam di sana dgn kata lain, sekolah swasta. Seorang drpd penghuni ini, menuntut di UIA Malaysia dan dibiayai oleh Yayasan Syed Al-Bukhari. Selepas berumur 18 tahun, mereka akan dilepaskan dan hidup sendirian sprt yg mereka mahukan.

Delegasi dr Ipoh sampai kira2 pukul 2 ptg dan disambut oleh Ustaz Abdullah. Kami dijamu dgn makanan tengah hari..Menikmati hidangan tgh hari dikala hujan renyai2, menu thai, amatlah mengasyikkn…pedas2 pun, layannnn beb…ate, tgk, dh x formal dh tulisan aku ni…lantak ler…

Sumbangan berbentuk kewangan, baju2 terpakai, keperluan harian dan alatan tulis yg ditaja oleh dermawan, YB dan org persorangan di Ipoh.

Rata2 penghuni, tidak boleh berbahasa Melayu dan hnya Ustaz Abdullah dan 2-3 org shja yg dpt berinteraksi dgn delegasi dr Malaysia. Aku sendri pun kena bila 2 org penghuni, meminta gambar mereka dirakam kn…

‘Abang, nk klik..klik…’

Di lagendakan bhwa, penduduk satun adalah keterunan Mahsuri bile satun diletakkn d bwh wilayah Kedah-Patani dahulu2 kala…tahunnyer ntah ler…. Bila mana Mahsuri telah dibunuh, keturunannyer lari ke satun dan bersumpah tidak akn berbahasa Melayu lagi…tu la yg diberitahu kpda aku…

Ape pun seronok berada di rumah anak yatim emirates ini…Cuma lg, dgn masa yg terhad, x dpt nk semai kemesraan di antara peserta dan penghuni anak2 yatim ini…

Ape pun selamat maju jaya semua hendaknyer

Kami menjemput penghuni anak yatim ini utk jln2 d Ipoh, Insya Allah jka ada sumber kewangan dan kesempatan…

p/s: lame dh x tulis secara formal…okek x? hehehe….

p.p/s: kualiti gambar kureng…tgk kat fb ek… 😉